Пропустити навігацію

Інтерв’ю для Чортківської газети «Голос народу»

Про це говорять

У пенсійному просторі – чергова новація. Про це нині – чимало розмов поміж сивочолими громадянами нашої суспільності. Річ у тому, що урядовці в Україні вже не вперше беруться озвучувати намір щось змінити в механізмі виплати та доставки пенсій. Що саме? І наскільки правдиві чутки? За коментарем вж традиційно ми звернулися до начальника відділу обслуговування громадян № 12 (сервісний центр)  Головного управління Пенсійного фонду України в  Тернопільській області М.Ф.СТАШКІВА.

 – Справді, Кабінетом Міністрів України 29 березня цього року прийнято постанову № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України», – інформував газету посадовець.

– І в чому конкретно полягатимуть ті зміни?

 – Відповідно до постанови, до 1 вересня нинішнього року Пенсійний фонд України проведе перший конкурс для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України. До його проведення виплату і доставку пенсій здійснюватиме АТ «Укрпошта».

– Тобто, до настання осені для тих, кому пенсії чи грошові допомоги приносять листоноші, вони так і продовжуватимуть приносити, так?

 – Так. Для певних категорій громадян виплата і доставка власне за місцем їхнього проживання залишиться й надалі, однак перелік їх невеликий. Таких категорій всього чотири. Це – люди з інвалідністю І групи; особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду; особи, які досягли 80-річного віку; одержувачі державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

– То хто ж їх обслуговуватиме – вже не «Укрпошта»?

 – Після оголошення результатів конкурсу особи з вищезазначених категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через організацію, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.

 – А інші, хто досі користувався послугами «Укрпошти»?

– Інші категорії пенсіонерів, які на сьогодні отримують виплати у відділеннях АТ «Укрпошта» або з доставкою додому листоношами, до 1 вересня 2021 року повинні обрати один з уповноважених банків для здійснення подальшої виплати пенсій.

 – Перелік таких банків довгий?

Доволі об’ємний. Банків аж сорок два.

– Ого! Тобто, є з чого вибрати?

– Так, однак, не усі з них мають представництва на території нашої області. Уповноважені на здійснення відповідних операцій – ПАТ «КРИСТАЛБАНК», ПАТ «Комерційний Індустріальний Банк», ПАТ «Перший Український Міжнародний банк», ПАТ «Банк Альянс», ПАТ «КРЕДОБАНК», ПАТ «Полтава-Банк», ПАТ «РАДАБАНК», ПАТ «БАНК ВОСТОК», ПАТ КБ «АКОРДБАНК», АБ «Укргазбанк», АТ «Укрсиббанк», ПАТ АБ «ПІВДЕННИЙ», ПАТ «ПІРЕУС БАНК МКБ», ПАТ «ОТП Банк», ПАТ «ЮНЕКС БАНК», ПАТ АКБ «Львів», ПАТ «МТБ БАНК», ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», АТ «АЛЬФА-БАНК», ПАТ «ІНДУСТРІАЛБАНК», ПАТ СХІДНО- УКРАЇНСЬКИЙ БАНК «ГРАНТ», ПАТ «МОТОР-БАНК», АТ «Ідея Банк», ПАТ «УНІВЕРСАЛ БАНК», ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», АТ «Державний експортно-імпортний банк України», АТ «Ощадбанк», ПАТ «МетаБанк», ПАТ «ТАСКОМБАНК», АТ «Міжнародний інвестиційний банк», АТ «УКРАЇНСЬКИЙ БУДІВЕЛЬНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК», ПАТ «КЛІРИНГОВИЙ ДІМ», АТ «ПРАВЕКС БАНК», АТ «АКЦЕНТ-БАНК», АТ «Полікомбанк», АТ «КБ «ГЛОБУС», АТ «Банк Кредит Дніпро», АТ «МЕГАБАНК», АТ «ПроКредит Банк», АТ «АКБ «КОНКОРД», АТ «БАНК «УКРАЇНСЬКИЙ КАПІТАЛ».

– Гаразд. Уявімо: хтось не зміг чи не забажав обрати собі в партнери когось із перелічених банків до вказаного терміну. Тоді що – залишиться без пенсії чи то допомоги?

 – У разі, якщо до визначеного терміну громадяни не зроблять вибір, виплата пенсій кожному з таких одержувачів з 1 вересня 2021 року здійснюватиметься через поточний рахунок в АТ «Ощадбанк», який буде відкритий за зверненням органу Пенсійного фонду України, про що одержувача буде проінформовано. Громадяни можуть будь-коли змінити уповноважений банк за власним бажанням.

 – Михайле Федоровичу, це – детальний коментар з приводу урядової постанови. У той же час в багатьох ЗМІ нині публікуються полярні коментарі, навіть твердження, які озвучують у звертанні до редакції наші читачі. Навіть вдаються до цитувань. Ось зокрема таке. «Укрпошта» продовжить доставку пенсій і грошових допомог до кінця 2021 року – про це йдеться на сайті тієї ж «Укрпошти». Або, як коментує міністр інфраструктури Владислав Криклій затвердження урядом нових тарифів на доставку пенсій «Укрпоштою», це рішення стало компромісним рішенням для «Укрпошти», Міністерств інфраструктури та соціальної політики. Пан Криклій зауважив, що «Укрпошта» продовжить обслуговувати 3,5 млн пенсіонерів, які отримують пенсії вдома: «Вони проживають у тих селах, селищах і містечках, де немає жодного відділення банку або навіть банкомату. Всього в Україні таких населених пунктів понад 27 тисяч, а загалом в них проживають близько 13 млн громадян. В умовах карантину «Укрпошта» продовжує забезпечувати українців своєчасною доставкою пенсій, а також ліків, продуктів харчування та інших замовлень». Погодьмося: у цих словах – своя правда. Що скажете з такого приводу?

 – Органи Пенсійного фонду діють виключно в межах тих нормативно-правових актів, які ухвалюються Урядом України та є чинними на сьогодні. Виходячи із цього нами вживаються усі заходи для своєчасного інформування громадян про зміни способу виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки уповноважених банків та про умови доставки і виплати пенсій та грошової допомоги за місцем їх фактичного проживання, які запроваджуються з 1 вересня 2021 року. Я дякую редакції Вашої газети надану можливість донести цю інформацію до значної частини мешканців Чортківщини та сподіваюся, що кожен одержувач пенсійних виплат буде мати змогу зробити для себе вірний вибір.

IMG 6026 768x1024 - Інтерв’ю для Чортківської газети «Голос народу»

background Layer 1