Пропустити навігацію

Про перерахунок пенсій та підвищення мінімального розміру пенсій по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи з 1 липня 2021 року – під час пресконференції місцевим ЗМІ

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік» з 1 липня 2021 року розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищено з 1769 до 1854 гривень або на 85 гривень. Виходячи з цього, мінімальний розмір пенсійної виплати з цієї дати не може бути нижчим, ніж 1854 гривень. Відповідно, збільшено максимальний розмір пенсій до 18540 гривень.

У зв’язку з цим, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Тернопільській області з 01.07.2021 проведено перерахунок складових пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормативний стаж, підвищення, надбавок, інших пенсійних виплат, установлених законодавством – зазначила начальник управління пенсійного забезпечення Головного управління пенсійного фонду України в Тернопільській області Світлана Руцька під час пресконференції місцевим ЗМІ.

Фахівець Фонду повідомила, що перерахунку відповідно до зростання прожиткового мінімуму підлягають:

– доплата за понаднормовий стаж, передбачений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (для непрацюючих пенсіонерів);

– надбавка до пенсії за особливі заслуги згідно з Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;

– доплати відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;

– щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій;

– мінімальна пенсійна виплата особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та інвалідам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Окрім того, проведено перерахунок надбавки, призначеної відповідно до Закону України “Про донорство крові та її компонентів”. Розмір надбавки з 01 липня 2021 року становить 229,40 грн.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму збільшилися  також розміри  пенсій в осіб з інвалідністю внаслідок війни та прирівнених до них осіб. Зокрема, в осіб І групи (650 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб) – на 552,50 грн. (з 11498,50 грн. до 12051 грн.), в осіб ІІ групи (525 відсотків) – на 446,25 грн. (з 9287,25  грн. до 9733,50 грн.), в осіб ІІІ групи  (360 відсотків) – на 306 грн. (з 6368,40 грн. до 6674,40 грн.). 

Тож суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожної особи будуть індивідуальні, а саме: залежні від складових пенсійної виплати, які напряму розраховуються від величини прожиткового мінімуму. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать уже при отриманні пенсії у липні.

Усі перерахунки пенсійних виплат проведено в автоматизованому режимі тому пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або надавати заяву для проведення такого перерахунку.

Разом з тим, Світлана Руцька зазначила, що 1 липня 2021 року набрав чинності Закон України від 29.06.2021 № 1584-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” в частині визначення мінімальних розмірів пенсій по інвалідності та розмірів мінімальних пенсійних виплат. Відповідно до закону, з 01 липня 2021 року підвищено мінімальний розмір пенсій по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Novyj tochechnyj rysunok 2 - Про перерахунок пенсій та підвищення мінімального розміру пенсій по інвалідності внаслідок Чорнобильської катастрофи з 1 липня 2021 року – під час пресконференції місцевим ЗМІ

background Layer 1