Пропустити навігацію

Про результати аудиторських досліджень в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Тернопільській області за І квартал 2021 року

У І кварталі 2021 року заплановано та проведено внутрішній аудит на тему: “Стан дотримання вимог законодавства щодо правильності та своєчасності призначення пенсій та проведення їх перерахунків, обліку переплат пенсій, повноти охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій, призначення (поновлення) та виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам”.

Внутрішній аудит проводився у двох структурних підрозділах Головного управління – управлінні застосування пенсійного законодавства та управлінні з питань виплати пенсій. Порушення виявлено в обох структурних підрозділах.

У ході проведення внутрішнього аудиту виявлено 34 нефінансових порушення, зокрема:

  • не зазначено дату укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування – 1 випадок;
  • невірно проставлено ознаку спеціального стажу при визначенні права на виплату грошової допомоги відповідно до п.7.1 розділу XV Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” – 2 випадки;

– не зазначено форму власності підприємства при визначенні права на виплату грошової допомоги відповідно до п.7.1 розділу XV Прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”–  1 випадок;

– не надано запити на проведення актів зустрічних перевірок довідок про заробітну плату – 4 випадки;

  • не довантажені акти про результати перевірки довідок про нараховану заробітну плату – 4 випадки;

– в актах про результати перевірки довідок про нараховану заробітну плату виявлені розбіжності – 3 випадки;

– при опрацюванні довідок про заробітну плату невірно проставлено поле, “не враховувати” змінено на “автоматично” – 4 випадки;

– не вірно застосовано коди причини зняття з оплати – 6 випадків;

– припинення виплати по причині тривалої неоплати проведено пізніше 6 місяців – 8 випадків;

– невірно проведено розподіл утримань по двох виконавчих провадженнях – 1 випадок.

Також, встановлено 8 фінансових порушень на загальну суму 4020,8 грн.

Порушення, які не призвели до втрат встановлено в 5 випадках на суму 2035,5 грн.

Порушення, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів встановлено у 3 випадках на загальну суму 1985,4 грн.

Протягом звітного періоду за результатами аудитів усунуто 7 фінансових порушень, на загальну суму 26845,5 грн., (у тому числі 1 порушення на суму 24230,6 грн., виявлене у попередніх звітних періодах), з яких:

– 5 порушень на суму 2035,5 грн., які не призвели до втрат;

– 2 порушення на суму 24810,1 грн., які призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів (у тому числі 1 порушення на суму 24230,6 грн., виявлене у попередніх звітних періодах).

Станом на 01.04.2021 не усунуто 42 нефінансових порушення, з яких 34 –  виявлені у поточному році та 8 – виявлені у попередніх звітних періодах. 

Залишок невідшкодованих втрат фінансових та матеріальних ресурсів станом 01.04.2021 складає 1405,9 грн. (переплата пенсії).

За результатами проведеного аудиту складено 1 аудиторський звіт. Надано 5 рекомендацій, які прийняті до виконання. Станом на 01.04.2021 термін виконання рекомендацій не настав. За результатами аудиту Головним управлінням прийнято 1 управлінське рішення (наказ) про результати внутрішнього аудиту.

background Layer 1