Пропустити навігацію

Про основи чинного пенсійного законодавства та важливість офіційного працевлаштування – студентам Чортківського вищого професійного училища

Сучасне молоде покоління тільки планує розпочати свій трудовий шлях, тому інформування про важливість легальної зайнятості та про негативні наслідки отримання заробітної плати в «конверті» є надзвичайно актуальним для студентів. Кожен з них має змогу набути весь страховий стаж, необхідний для права на призначення пенсії у майбутньому.

Начальник відділу обслуговування громадян (сервісного центру) № 12 Михайло Сташків провів зустріч із студентами Чортківського вищого професійного училища під час якої інформував їх про основи пенсійного законодавства в Україні та основні напрями діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

Разом з тим, фахівець Фонду основну увагу зосередив на питаннях легальної зайнятості та порядку оформлення трудових відносин працівників із роботодавцями відповідно до норм чинного законодавства про працю.

– Законом України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Адже основними складовими для призначення пенсії є страховий стаж та нарахована заробітна плата, з якої фактично сплачені внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Саме тому у майбутньому, при працевлаштуванні кожен з них повинен пам’ятати, що найманий працівник має право вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин, – наголосив фахівець Фонду . Зазначив, що необхідний страховий стаж для призначення пенсії у 2021 році становить 28 років і щорічно збільшуватиметься на 1 рік до 2028 року та становитиме 35 років. Тобто, для того, щоб у майбутньому мати право на пенсійне забезпечення – уся трудова діяльність молодих людей має бути офіційною.

Разом з тим, Михайло Сташків ознайомив присутніх із електронними сервісами Пенсійного Фонду України, які дозволяють швидко, якісно та без особистих звернень до відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) отримувати необхідну інформацію.

Зокрема, керівник сервісного центру детально розповів студентам цього вузу про особистий кабінет користувача вебпорталу та як через нього взаємодіяти із Фондом. Адже такі користувачі мають можливість отримати довідки з QR-кодом, подати запит чи звернення, а також документи для автоматичного призначення пенсії тощо.

Студенти Чортківського вищого професійного училища подякували працівнику Головного управління за проведений захід та зазначили, що дізнались багато актуальної та цікавої інформації, яка неодмінно стане їм у нагоді при працевлаштуванні та вже сьогодні спонукає задуматись над своїм майбутнім.

CHortkiv stud - Про основи чинного пенсійного законодавства та важливість офіційного працевлаштування – студентам Чортківського вищого професійного училищаCHortkiv zustrich z stud 2 - Про основи чинного пенсійного законодавства та важливість офіційного працевлаштування – студентам Чортківського вищого професійного училища

background Layer 1