Пропустити навігацію

Безробітним про основи пенсійного забезпечення

Фахівці відділу обслуговування громадян (сервісного центру) № 7 провели зустріч із тимчасово безробітними громадянами, які перебувають на обліку в Шумському районному центрі зайнятості. Такі заходи дають можливість підвищити рівень обізнаності цієї категорії осіб із основами соціального страхування та трудовими правами, які гарантує держава.

Спеціалісти Головного управління ознайомили присутніх  зі змінами в пенсійному законодавстві України, умовами виходу на пенсію, порядком зарахування страхового стажу, в тому числі за період підприємницької діяльності та період перебування на обліку в центрі зайнятості. Також акцентували увагу на перевагах офіційного працевлаштування та ризиках отримання заробітних плат «в конвертах». Фахівці наголосили, що розмір майбутніх пенсійних виплат залежить від величини офіційно нарахованої заробітної плати, з якої щомісяця своєчасно були сплачені страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та від тривалості страхового стажу — в 2021 році щонайменше 28 років.

Окрім цього, зазначили, що самостійно контролювати своєчасність сплати страхових внесків та виплату заробітної плати роботодавцем можна за допомогою вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Вони зауважили, що кожен з них може скористатися іншими послугами дистанційно, зокрема, заповнити заяву-анкету на автоматичне призначення пенсії, перевірити дані електронної трудової книжки, а також розрахувати приблизний розмір майбутньої пенсії, використавши сервіс «Пенсійний калькулятор».

shumsk - Безробітним про основи пенсійного забезпечення

background Layer 1