Пропустити навігацію

Про перерахунки з 01 грудня 2021 року говорили під час прямого ефіру

Заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимир Івахов взяв участь у прямому ефірі місцевого телеканалу Суспільне Тернопіль.

Під час заходу присутні обговорили питання стану пенсійного забезпечення в області, порядку перерахунків пенсійних виплат, пов’язаних із зміною показників прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та мінімальної заробітної плати. Крім цього представник Головного управління надав відповіді на запитання, з якими зверталися громадяни під час прямого ефіру.

Володимир Івахов зазначив, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2021 рік» з 01 грудня 2021 року зріс розмір прожиткового мінімуму для різних категорій населення. Для осіб, які втратили працездатність, його підвищено до 1934 гривень. Таким чином, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлено на рівні 1934 гривень. Збільшено також максимальний розмір пенсій до 19340 гривень, зауважив він.

У зв’язку з цим, проведено перерахунок складових пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З 1 грудня  2021 року також зросла мінімальна заробітна плата в Україні із 6000 гривень до 6500 гривень. Відповідно, це вплинуло і на розмір пенсійних виплат непрацюючих пенсіонерів, які мають 65 років і більше (за наявності стажу роботи 30 років у жінок і 35 років у чоловіків). Згідно з чинним законодавством мінімальний розмір пенсій зазначеним особам збільшено з 2400 гривень до 2600 гривень.

Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи (або припинення ними підприємницької діяльності).

Фахівець поінформував, що всі перерахунки пенсійних виплат проведено в автоматизованому режимі без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду України.

Novyj tochechnyj rysunok 2kenekn 1024x576 - Про перерахунки з 01 грудня 2021 року говорили під час прямого ефіру

background Layer 1