Пропустити навігацію

Збираєтесь невдовзі на пенсію – відвідайте «Школу майбутнього пенсіонера»!

Чергове заняття у «Школі майбутнього пенсіонера» для осіб передпенсійного віку проведено у відділі обслуговування громадян (сервісному центрі) № 6 міста Кременець.

– Для набуття права на пенсію за віком ключовим показником є наявність необхідного страхового стажу. При виході на пенсію за віком у 2021 році потрібно мати не менше як 28 років страхового стажу, а з 01 січня 2022 року – 29 років, – зазначила присутнім начальник сервісного центру Людмила Палій. Якщо ж стажу не вистачає, то його можна «докупити» уклавши договір про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Також, діючим законодавством передбачена можливість здійснення доплати до мінімального страхового внеску з метою зарахування до страхового стажу всього періоду роботи. Особливо актуальним це питання є для фізичних осіб підприємців, які працювали на спрощеній системі оподаткування та до липня 2010 року не мали обов’язку сплачувати мінімальний страховий внесок. Як наслідок, більшості з них період підприємницької діяльності зараховано лише частково – пропорційно сплаченим внескам. Також вона наголосила, що розмір майбутньої пенсії залежить від величини нарахованої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та тривалості страхового стажу.

Разом з тим, фахівець Фонду повідомила громадянам про можливість здійснення контролю за сплатою внесків роботодавцем, а відповідно зарахуванням страхового стажу. Для цього необхідно зареєструватись за допомогою логіну та паролю, або увійти за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи з використанням банківської картки на Портал Пенсійного фонду України.

Учасників заходу працівник Головного управління також поінформувала про електронну послугу від Пенсійного фонду України «Пенсійний калькулятор», що дозволяє особі самостійно прорахувати розмір майбутньої пенсії за віком та мобільний додаток «Пенсійний фонд», через який можна отримувати пенсійні послуги – онлайн.

Такі заходи допомагають «майбутнім пенсіонерам» підготувати перелік документів, які потрібно буде подати при призначенні пенсії, а також надають можливість завчасно звернутися з необхідними документами до структурних підрозділів Фонду. Працівники Головного управління зможуть завчасно провести їх правову оцінку та надати допомогу, а також витребувати додаткові документи до настання ними необхідного пенсійного віку.

Kremenets shkola majb pens - Збираєтесь невдовзі на пенсію – відвідайте «Школу майбутнього пенсіонера»!

background Layer 1