Пропустити навігацію

Роз’яснення щодо виплати недоотриманої пенсії у зв’язку із смертю пенсіонера

Порядок виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера визначено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058), а у разі смерті «військового» пенсіонера  – Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон 2262).

Хто має право на таку виплату? Законом 1058 передбачено, що сума пенсії, яка належала пенсіонерові й залишилась недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті. До кола членів сім’ї, які у разі підтвердження факту спільного проживання з померлим на день його смерті можуть отримати зазначену виплату, належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти та батьки.

Разом з тим, слід зазначити, що непрацездатні члени сім’ї, які перебували на утриманні померлого пенсіонера, мають право на таку виплату, незалежно від того, чи проживали вони разом. Перелік членів сім’ї померлого, які перебували на його утриманні й мають право на таку виплату незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні, визначено статтею 36 Закону 1058.

Зазначені члени сім’ї отримають таку виплату, якщо звернуться по пенсію померлого пенсіонера протягом шести місяців із дня відкриття спадщини.

Нагадаємо, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого її оголошують померлою.

Звертаємо увагу на те, що якщо за недоотриманою пенсією звертається кілька членів сім’ї, які мають на це право то сума пенсії ділиться між ними порівну.

У випадку, коли відсутні члени сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті чи перебували на утриманні померлого пенсіонера, або у разі не зверення ними по виплату зазначеної суми в шестимісячний термін, сума пенсії, що належала пенсіонеру й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Які документи необхідно подати для отримання виплати? Із заявою про виплату недоотриманої пенсії у зв’язку із смертю пенсіонера звертається заявник до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України та подає до відділу обслуговування громадян (сервісного центру) такі документи:

– свідоцтво про смерть;

– документи, що підтверджують родинні стосунки;

– документ, що підтверджує особу, що звертається;

– документи, що підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

Якщо недоотримана виплата увійшла до складу спадщини, то необхідно подати:

  • документ, який посвідчує особу заявника;
  • свідоцтво про смерть;
  • свідоцтво про право на спадщину.

Виплата недоотриманої пенсії у разі смерті «військового» пенсіонера. Законом 2262 передбачено, що суми пенсії, що підлягали виплаті пенсіонерові із числа військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, та членів їх сімей, і залишилися недоотриманими у зв’язку з його смертю, не включаються до складу спадщини та виплачуються тим членам його сім’ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки та дружина (чоловік), а також члени сім’ї, що проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. У випадку звернення кількох членів сім’ї належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

         Варто зазначити, що зазначені суми виплачуються, якщо звернення по них надійшло не пізніше як через шість місяців після смерті пенсіонера. Закон 2262 не передбачає, що недоотримані суми пенсії після шестимісячного терміну входять до складу спадщини.

Нагадуємо, що починаючи з 01 квітня 2021 року виплату недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю одержувача здійснюють органи Пенсійного фонду України виключно через установи уповноважених банків.

1 nedootr. pensiya - Роз’яснення щодо виплати недоотриманої пенсії у зв’язку із смертю пенсіонера

background Layer 1