Пропустити навігацію

Відбулись чергові зустрічі із населенням Тернопільщини

Про пенсійне забезпечення та електронні сервіси Пенсійного фонду України розповіли працівники Головного управління під час зустрічей із населенням у містах Бережани та Теребовлі.

Жителям населених пунктів розповіли про діючу пенсійну систему, зміни в законодавстві, умови призначення різних видів пенсій, а також акцентували увагу на важливості легальної зайнятості, обов’язковості сплати страхових внесків та набутті страхового стажу.

Також фахівці інформували присутніх про можливість отримання пенсійних послуг через електронні сервіси Фонду. Мобільний додаток «Пенсійний фонд» надасть можливість доступу пенсіонерів до даних електронної пенсійної справи, а застрахованим особам до інформації щодо заробітної плати, страхового стажу, електронних листків непрацездатності та трудової книжки.

Основні питання, які обговорювали під час заходів стосувались перерахунків пенсійних виплат з 01 грудня 2021 року. Присутнім повідомили що перераховано: складові пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; надбавки, призначені відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів», а також пенсійні виплати непрацюючим пенсіонерам, які мають 65 років і більше (за наявності стажу роботи 30 років у жінок і 35 років у чоловіків).

 Законодавством визначено, що для цієї категорії осіб розмір пенсії за віком не може бути меншим ніж 40 відсотків від мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Оскільки з 1 грудня  2021 року в Україні зросла мінімальна заробітна плата із 6000 гривень до 6500 гривень, то мінімальний розмір пенсій зазначеним особам збільшено з 2400 гривень до 2600 гривень.

Також фахівці Фонду зазначили, що перерахунки виплат працюючим пенсіонерам із використанням нового показника мінімальної заробітної плати та нового розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність буде проведено після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

zustrich z naselennyam - Відбулись чергові зустрічі із населенням Тернопільщини

background Layer 1