Пропустити навігацію

Відбулася зустріч з особами, які надають безоплатну правову допомогу

Фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області — Віталій Бабішевич, Людмила Травіна, Дана Бачинська, Олександр Томчук та Василь Динис провели зустріч із представниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області у форматі відеоконференції.

Працівники органів, що надають правову допомогу — це ті, до кого звертаються різні категорії населення з метою отримати відповіді на запитання, які їх цікавлять. У тому числі чимало запитань від громадян стосуються пенсійного страхування і потребують фахових консультацій від фахівців Фонду. Саме тому працівники Головного управління надали роз’яснення щодо актуальних питань пенсійного забезпечення.

Віталій Бабішевич ознайомив присутніх із головними умовами призначення пенсійних виплат, перерахунками пенсій працюючим пенсіонерам; умовами купівлі страхового стажу, відповідно до яких, особі потрібно звернутися у податкову інспекцію за місцем проживання; порядком призначення пенсії по втраті годувальника, якщо особи не перебували у шлюбі;  підрахунком стажу роботи у колгоспі для зарахування до страхового стажу та призначенням пенсії внутрішньо переміщеним особам тощо.

Людмила Травіна повідомила про можливість звернення за фаховими консультаціями до відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) Головного управління, переліком послуг, які там можна отримати та інформувала, куди потрібно звернутися, щоб подати документи на призначення пенсійних виплат, у випадку якщо місце реєстрації і місце фактичного проживання особи не збігаються.

Дана Бачинська відповідала на запитання щодо права на отримання виплат за померлих осіб — допомоги на поховання та недоотриманої пенсії, а також відрахування з пенсій, яке здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Олександр Томчук ознайомив учасників заходу із дистанційними послугами вебпорталу Пенсійного фонду України. Він зауважив, що громадяни самостійно можуть переглянути інформацію щодо нарахованого страхового стажу, дані зазначені в електронній трудовій книжці, розрахувати приблизний розмір майбутньої пенсійної виплати. Також повідомив, що у Фонді активно проводиться оцифрування трудових книжок з метою їх подальшого зберігання у базі даних.

Василь Динис роз’яснив питання «купівлі» додаткового стажу, необхідного для набуття права на призначення пенсії.

Учасники зустрічі обговорили усі питання та домовилися про подальшу співпрацю між Головним управлінням та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

T1 1024x598 - Відбулася зустріч з особами, які надають безоплатну правову допомогу

background Layer 1