Пропустити навігацію

Поважай свою працю – захищай свої права!

         Спеціалісти Головного управління, під час проведення флешмобів, привертали увагу жителів міст Борщова, Заліщиків, Збаража та селища міського типу Козови до такої актуальної теми як легалізація трудових відноси.

         Метою таких заходів – є донесення до громадськості важливості офіційного працевлаштування та висвітлення негативних наслідків отримання заробітної плати в «конвертах». Погоджуючись на таке тимчасове благо людина втрачає соціальні гарантії. Адже усна домовленість жодним чином не фіксується і особа позбавляється: гарантованого державою розміру заробітної плати, офіційної відпустки, відпустки по догляду за дитиною, виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, допомоги у разі настання нещасного випадку на виробництві тощо.

         Незадекларована праця не надає економічних та соціальних гарантій громадянам і найголовніше, що працюючи без оформлення трудових відносин та не сплачуючи страхові внески – особа втрачає страховий стаж необхідний для призначення пенсії у майбутньому.

         Саме набуття страхового стажу надає громадянам право на пенсійне забезпечення. У 2021 році для призначення пенсії за віком у 60 років необхідно мати не менш як 28 років страхового стажу, з січня 2022 ця вимога зросте ще на 1 рік, а у 2028 році – становитиме 35 років.

Відповідно до діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітної плати, з якої фактично сплачені внески до Пенсійного фонду України. Тобто у страховий стаж при виході на пенсію повністю зараховуються лише ті місяці за які сплачені внески у сумі не меншій мінімального страхового внеску. Такий внесок складає 22 відсотки від мінімальної заробітної плати, тобто з 01 грудня 2021 року при мінімальній заробітній платі 6500 гривень, для зарахування повного місяця до страхового стажу, мінімальний внесок становить 1430 гривень.

Працівники Головного управління за допомогою проведення таких флешмоб-акцій закликають роботодавців та найманих працівників дотримуватись законодавства про працю та уникати неофіційних трудових відносин.

aktivj - Поважай свою працю – захищай свої права!fleshmob 2 1 - Поважай свою працю – захищай свої права!

background Layer 1