Пропустити навігацію

В черговий раз про легалізацію трудових відносин

З метою ознайомлення населення Тернопільщини із ризиками неофіційного працевлаштування спеціалісти відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) проводять флешмоб-акції. В черговий раз вони відбулися для жителів міст Зборова, Бережан і Тернопільського району, а також селища міського типу Гусятина.

Фахівці Фонду ознайомили громадян з умовами призначення пенсії, розповіли про переваги офіційного працевлаштування та звернули увагу на ризики отримання заробітної плати в «конвертах». Вони поінформували, що однією з головних умов набуття права на пенсію є страховий стаж, а його зарахування відбувається у випадку сплати роботодавцем страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Спеціалісти зауважили, що несплачені у відповідні строки страхові внески не дозволяють зарахувати до страхового стажу періоди роботи в повному обсязі. Таким чином працівники можуть залишитися без права на отримання пенсії та інших соціальних виплат. Громадяни, які погоджуються на роботу в «тіні» свідомо позбавляють себе захисту та отримання гарантій з боку держави. У випадку порушення трудових прав вони не зможуть повноцінно захистити свої інтереси, адже працівник не матиме підтвердження офіційного виконання своїх обов’язків.

Разом з тим, фахівці наголосили присутнім на можливості дізнатися інформацію щодо сплати страхових внесків роботодавцем, даних з електронної трудової книжки та отримати відомості з Реєстру застрахованих осіб через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Проведення таких заходів дає можливість зацікавити громадян у самостійному вирішенні проблеми отримання заробітної плати в «конвертах» та спонукає їх уникати неофіційних трудових відносин.

fleshmob 2 2 - В черговий раз про легалізацію трудових відносин fleshmob 3 - В черговий раз про легалізацію трудових відносин

background Layer 1