Пропустити навігацію

Безробітним – про пенсійне забезпечення та важливість легальної зайнятості

В черговий раз фахівець відділу обслуговування громадян (сервісного центру) № 3 у місті Монастириська провів лекцію для осіб, яким надано статус безробітного.

Під час лекції у районній філії Тернопільського обласного центру зайнятості, працівник Головного управління ознайомив присутніх із змінами в чинному пенсійному законодавстві, зокрема, із підвищенням розміру мінімальної пенсійної виплати для окремих категорій осіб, порядком перерахунку пенсійних виплат тощо.

Фахівець Фонду також ознайомив присутніх із умовами зарахування страхового стажу, важливістю легальної зайнятості та її перевагами.

Працівник, який погоджується на працю без укладення трудового договору, добровільно відмовляється від офіційного працевлаштування і тим самим позбавляє права себе на гідне пенсійне забезпечення в майбутньому.

Розмір пенсійних виплат безпосередньо залежить від набутого страхового стажу та величини заробітної плати, з якої фактично сплачені внески до Пенсійного фонду України. Особа, яка працює неофіційно втрачає право на соціальні гарантії визначені законодавством, серед яких право на відпустку, оплату лікарняних, соціальне страхування тощо.

Також присутніх поінформували про можливість скористатися послугами Фонду за допомогою електронних сервісів. За допомогою таких сервісів, як «Електронна трудова книжка», «Електронний лікарняний», а також категорії «Звернення до Пенсійного фонду України» користувачі самостійно можуть контролювати внесення персональних даних роботодавцями до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, контролювати сплату страхових внесків, подати заяви для отримання довідок і автоматичного призначення пенсійних виплат.

Разом з тим, учасникам зустрічі повідомили, що ведення обліку трудової діяльності та електронних листків непрацездатності в електронній формі дозволяє роботодавцю автоматично отримати необхідну інформацію.

Monastyryska lektsiyi v tsz 2 1024x483 - Безробітним – про пенсійне забезпечення  та важливість легальної зайнятості

background Layer 1