Пропустити навігацію

Скористайся правом на захист — працюй легально!

На підтримку офіційного працевлаштування для жителів селищ міського типу Гусятина, Козової та міст Бережан, Збаража, Кременця фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області в черговий раз провели флешмоб-акції.

Працівники Фонду привернули увагу жителів територіальних громад до інформації про трудові права громадян та інструменти їх захисту. Учасникам цих акцій повідомили про наслідки отримання заробітної плати в «конверті»; умови призначення пенсії, одна з яких — наявність необхідної кількості років страхового стажу, умовою напрацювання якого є обов’язкова сплата щомісячно страхових внесків із заробітної плати

— Що необхідно знати про страховий стаж? Законом України від 09 липня 2003 року №1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» замість поняття «трудового стажу» введено термін «страховий стаж» — період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою особисто або за яку роботодавець сплачував збір на обов’язкове державне пенсійне страхування в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, який на сьогодні становить 1 430 гривень, — наголосили фахівці Фонду. — У разі, коли працівник отримує зарплату в «конверті», то роботодавець не сплачує за нього єдиний соціальний внесок і цей період не зараховується до страхового стажу найманого працівника.

Окрім цього, працівники Головного управління наголосили учасникам флешмоб-акцій, що Пенсійний фонд України надає можливість кожній застрахованій особі самостійно контролювати сплату страхових внесків роботодавцем, а головне — кількість зарахованого страхового стажу через вебпортал електронних послуг чи мобільний застосунок.

1 18 - Скористайся правом на захист — працюй легально! 2 14 - Скористайся правом на захист — працюй легально!

background Layer 1