Пропустити навігацію

Брифінг щодо пільг та соціальних виплат учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи

26 квітня – день Чорнобильської трагедії. Міжнародний День пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

38-й рік поспіль ми будемо вшановувати тих, хто врятував світ від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Сьогодні, напередодні Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу в Тернопільській обласній військовій адміністрації відбувся брифінг щодо пільг та соціальних виплат учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Засобам масової інформації про пенсійне забезпечення та соціальний захист цієї категорії осіб розповіли Світлана Руцька, начальник управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області; Оксана Смолій – директор департаменту соціального захисту населення ОВА та Олександр Деркач – віце-президент ВГОІ “Союз Чорнобиль України”- голова Тернопільської обласної організації “Союз Чорнобиль України”.

Світлана Руцька повідомила, що станом на 01 квітня 2024 року на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Тернопільській області як одержувачі пенсій перебувають 12736 осіб – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, визнаними особами з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС, та потерпілими від Чорнобильської катастрофи, яких визнано особами з інвалідністю внаслідок аварії, є 1251 особа.

Із загальної кількості учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, які одержують пенсію по інвалідності у розмірі відшкодування фактичних збитків, 288 осіб є прирівняними до осіб з інвалідністю внаслідок війни.

Пенсії за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, призначаються із зменшенням пенсійного віку на 1-13 років. Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку (у підсумку страховий стаж не може бути менше 15 років). Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вік виходу на пенсію зменшується на 5, 8 або 10 років, в залежності від часу та тривалості роботи в зоні відчуження.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи вік виходу на пенсію зменшується від 1 до 10 років, в залежності від зони радіологічного забруднення, де проживала/працювала особа та тривалості проживання/роботи.

Розмір пенсії за віком обчислюється за загальними правилами відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та залежить від тривалості страхового стажу особи та величини її заробітної плати.

Особам з інвалідністю, яким встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, пенсії по інвалідності призначаються в розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках або із заробітної плати, визначеної з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

З липня 2021 року внесено зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», згідно з якими встановлено мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначених відповідно до статті 54 цього Закону.

Починаючи з 2022 року зазначені мінімальні розміри пенсій щорічно з 1 березня індексуються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і з 1 березня 2024 року становлять:

  • для І групи інвалідності – 8839,03грн.(6000*1,14*1,197*1,0796);
  • для ІІ групи інвалідності –7071,36 грн. (4800*1,14*1,197*1,0796);
  • для ІІІ групи інвалідності – 5450,85 грн. ( 3700*1,14*1,197*1,0796).

Якщо в осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також в осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат та компенсацій до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб з інвалідністю I групи – 100 відсотків, в осіб з інвалідністю              II групи – 80 відсотків, в осіб з інвалідністю III групи – 60 відсотків розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за попередній рік (за 2023 рік такий показник становив 14308,46 грн.), таким особам з інвалідністю виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

Так, з 01 березня 2024 року для усіх ліквідаторів – осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС розміри пенсій не можуть бути нижчими:

для І групи – 14308,46 грн.;

II групи  – 11446,77 грн.;

ІІІ групи – 8585,08 грн.

Щодо учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни, то з урахуванням змін внесених до пункту                       1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 року № 656 “Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій” пенсійна виплата з               01 березня 2024 року в осіб з інвалідністю внаслідок війни не може бути нижчою:

для I групи – 15347 гривень;

II групи – 12396 гривень;

III групи – 8500 гривень.

У разі смерті годувальника, який належав до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, непрацездатним членам сім’ї призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника.

Наприкінці зустрічі представник Фонду висловила щирі слова подяки ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, побажала їм та їх родинам міцного здоров’я, життєвої енергії та наснаги, сімейного затишку, щастя, добра та злагоди, а головне миру, миру і спокою в їх серцях, в їх домівках, в нашій державі.

Детальніше за посиланням: https://www.facebook.com/oda.te.gov.ua/videos/965225825202884

1 8 1024x648 - Брифінг щодо пільг та соціальних виплат учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи

2 5 1024x658 - Брифінг щодо пільг та соціальних виплат учасникам ліквідації Чорнобильської катастрофи

background Layer 1