Пропустити навігацію

Звіт про здійснення заходів антикорупційного спрямування у 2018 році

У 2018 році в органах Фонду області здійснювався комплекс  заходів, спрямованих на неухильне дотримання державними службовцями вимог Законів України “Про запобігання корупції, “Про державну службу”, постанови Кабінету Міністрів України від 04.09.2013 року №706 “Питання запобігання та виявлення корупції” та інших нормативних актів.

У звітному періоді проведено заходи, спрямовані на запобігання виникненню, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів в органах Пенсійного фонду України Тернопільської області,  в  тому числі щодо пенсійного забезпечення працівників головного і підпорядкованих управлінь та членів їх сімей. З метою виявлення та усунення відповідних корупційних ризиків систематично здійснюється моніторинг таких рішень. Виявлено та врегульовано 5 випадків конфлікту інтересів. Встановлено, що відповідно до статті 28 Закону України “Про запобігання корупції” головними спеціалістами секторів контрольно-перевірочної роботи  управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління  повідомлено безпосередніх керівників про  наявність у них  конфлікту інтересів у зв’язку з проведенням контрольних заходів.  У встановлені законом строки прийнято рішення про врегулювання конфлікту інтересів шляхом направлення на перевірки інших працівників, про що повідомлено вказаних вище осіб.

Інших повідомлень про наявність реального чи потенційного конфлікту інтересів зі сторони працівників органів Фонду області до безпосередніх керівників або керівників вищого рівня не надходило.

Протягом 2018 року проведено камеральні та виїзні контрольні заходи щодо правомірності рішень про поновлення та виплату пенсій за минулі періоди одержувачам пенсій з числа внутрішньо переміщених осіб та моніторинг їх результатів. Під час здійснених заходів порушень не виявлено.

Забезпечено в установленому порядку оприлюднення інформації про закупівлі товарів, робіт і послуг та використання коштів Пенсійного фонду України, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, оприлюднено Річний план закупівель на 2018 рік та Додаток до нього на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель через авторизований електронний майданчик Держзакупівлі.онлайн.

Для виявлення можливих порушень вимог Закону України “Про запобігання корупції” в частині фінансового контролю проведено перевірки фактів подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, суб’єктами декларування, які працюють (працювали) в органах Фонду області, надавалась допомога працівникам у їх заповненні. Також забезпечено індивідуальне письмове інформування осіб, які припиняють та які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, про вимоги законодавчих та нормативних актів щодо  термінів  подання  декларацій.  Відповідно  до  статті  49 вказаного вище

Закону перевірено своєчасність подання 995 декларацій.

Забезпечено моніторинг дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища та дотримання порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України “Про запобігання   корупції”   та   своєчасності   повідомлення  Національного  агентства  з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.

Крім того, під час аудиторських досліджень та інших контрольних заходів (згідно графіку) проводиться дослідження повноти вжиття заходів відносно стягнення заборгованості щодо платежів, адміністрування яких здійснюється органами Пенсійного фонду України, та своєчасністю передачі виконавчих документів на примусове стягнення в органи державної виконавчої служби.

Проведено оперативні перевірки організації та здійснення прийому громадян за принципом “таємних покупців” в об’єднаних управліннях Пенсійного  фонду України  Тернопільської області.   В ході здійснених заходів виявлено окремі недоліки в роботі працівників вказаних управлінь.  З метою покращення організації прийому громадян проведено навчально-методичні+ заходи.

У звітному періоді основний акцент був зосереджений на проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань дотримання антикорупційного законодавства з метою реалізації планових завдань, спрямованих на оцінку та усунення (мінімізацію) корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушенням. Зокрема, проведено 240 заходів (семінари, наради, лекції, круглі столи тощо), в тому числі 48 у головному управлінні. Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції надано 45 індивідуальних роз’яснень працівникам органів Фонду області щодо застосування антикорупційного законодавства.

В межах функціонування системи правової освіти з працівниками головного та підпорядкованих управлінь проведено семінарські та практичні заняття, під час яких опрацьовано питання, що стосуються  сфери антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу.

У 2018 році працівники органів Пенсійного фонду України в області до кримінальної, адміністративної чи дисциплінарної відповідальності за порушення вимог чинного антикорупційного законодавства не притягувались.

 

 

background Layer 1