Пропустити навігацію

З 1 грудня 2019 року проведено черговий перерахунок пенсій

pererahunok 300x196 - З 1 грудня 2019 року проведено черговий перерахунок пенсій

 

Закон України “Про Державний бюджет України на 2019 рік” (далі — Закон) передбачає підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1 грудня 2019 р. Отож, розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, зріс із 1564 до 1638 гривень, або на 74 гривні.

На підставі згаданого Закону органи Пенсійного фонду області провели черговий перерахунок пенсій пенсіонерам області. Перераховано складові пенсійних виплат, що розраховуються від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Проведено перерахунок мінімальних розмірів пенсій непрацюючим пенсіонерам та доплат за понаднормативний стаж.

Підвищаться незалежно від факту роботи пенсіонера пенсії за особливі заслуги перед Україною; мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника; мінімальний розмір пенсії по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців; підвищення, передбачені Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; мінімальний розмір пенсії військовослужбовців строкової служби та членам їхніх сімей; надбавки на утриманців, встановлені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”; підвищення, передбачені Законом України “Про жертви нацистських переслідувань”; мінімальний розмір пенсії по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС; щомісячна державна адресна допомога інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців; щомісячна державна адресна допомога інвалідам війни та учасникам бойових дій; доплата до мінімального розміру пенсії непрацюючим шахтарям, на яких поширюється дія Закону України “Про підвищення престижності шахтарської праці”, та працівникам, зайнятим обслуговуванням зазначених осіб, відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” тощо.

Передбачена Законом України “Про донорство крові та її компонентів” надбавка визначається в розмірі 10 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб та з 1 грудня становитиме 202,70 гривні (2027,00грн * 10 %).

Не підвищаться надбавка дітям війни, додаткові пенсії чорнобильцям та компенсації за втрату годувальника вдовам чорнобильців, оскільки розмір підвищень та додаткової пенсії цим категоріям осіб встановлено Кабінетом Міністрів України у твердих розмірах.

Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність. Отже, максимальний розмір пенсії з 1 грудня цього року становитиме 16 380 гривень.

Загалом по області перераховано 226 992 пенсійні виплати цивільних пенсіонерів та 6157 військових пенсіонерів, із яких відповідно збільшено 128 779 та 6157 пенсій. Середнє підвищення при цьому склало 50,32 грн та 124,19 гривні. Додаткова потреба на виплату пенсії у результаті масового перерахунку зросла на 7,3 млн гривень.

background Layer 1