Пропустити навігацію

Кваліфікований електронний підпис: для чого він потрібен і де його можна отримати

   Сьогодні до послуг громадян Пенсійний фонд України пропонує сучасні онлайн-сервіси, що дають можливість застрахованим особам, а також пенсіонерам постійно бути в курсі новацій у сфері пенсійного забезпечення, контролювати свої особисті дані, замовляти й отримувати довідки тощо.

   Однак для того, щоб стати користувачем вебпорталу електронних послуг ПФУ, необхідно зареєструватись за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Кваліфікований електронний підпис (раніше – електронний цифровий підпис) – це сучасна альтернатива традиційного підпису від руки. Він не виглядає як ваш підпис, але має таку ж юридичну силу. Отримавши кваліфікований електронний підпис (КЕП), ви матимете можливість користуватись усім спектром послуг вебпорталу Пенсійного фонду України: від можливості подати заяву про призначення пенсії «в один дотик» до отримання довідок та документів, правомірність яких підтверджується QR-кодом, тощо.

   Варто зазначити, що всі дані у файлі кваліфікованого електронного підпису зашифровані. За умови правильного зберігання власником його підробка неможлива. Електронний документ також не можливо підробити: будь-які зміни, не санкціоновано внесені в текст документа, будуть миттєво виявлені.

Для чого потрібен КЕП?

  Кваліфікований електронний підпис потрібен для підтвердження вашої особи на онлайн-сервісах і підписання електронних документів. Накладання КЕП завершує створення електронного документа, надаючи йому юридичну силу.

   На вебпорталі Пенсійного фонду України за допомогою КЕП можна:

  • отримати довідку про трудовий і страховий стаж, довідку про доходи пенсіонера, індивідуальні дані за формами ОК-5, ОК-7;
  • подивитися заробітну плату й суму, яка зараховується для пенсії;
  • подати заяву на призначення або перерахунок пенсії;
  • подати заяву на внесення змін до електронної пенсійної справи;
  • подати анкету на внесення змін до Реєстру застрахованих осіб;
  • замовити електронне пенсійне посвідчення.

  Для оформлення кваліфікованого цифрового підпису зверніться у Акредитовані центри сертифікації ключів (АЦСК).

   Строк дії сертифікатів КЕП не більше ніж два роки. Після закінчення дії особистого ключа кваліфікований надавач електронних довірчих послуг скасовує відповідний сертифікат відкритого ключа. Для отримання нового електронного підпису потрібно повторно звернутися до кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

   Крім того, цифровий підпис можна оформити також через банк, однак строк дії буде меншим – лише рік з моменту отримання.

background Layer 1