Пропустити навігацію

Подаємо заяву онлайн у для автоматичного призначення пенсії

   Пенсійний фонд України реалізував та впровадив в дослідну експлуатацію нову сервісну послугу ”Автоматичне призначення пенсії”. Послуга надаватиметься засобами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та даватиме можливість призначати пенсії автоматично у разі досягнення пенсійного віку з урахуванням всіх наявних у Пенсійному фонді даних, завчасно поданих майбутніми пенсіонерами.

   Отже, для автоматичного призначення пенсії необхідно знайти в пошуковій системі портал Пенсійного фонду, у верхньому правому кутку натиснути вхід, увійти до системи за ЕЦП як фізична особа, вибрати АЦСК, обрати файл ключа та вказати пароль до нього, натиснути Увійти з ЕЦП.

   Відразу попадаємо у власний кабінет на головну сторінку, з лівого боку на Панелі керування сервісами електронного кабінету в розділі Щодо пенсійного забезпечення вибираємо Анкета-заява на автопризначення пенсії.

 Після цього з’являється інформаційне повідомлення про можливість автоматичного призначення пенсії при настанні пенсійного віку відповідно до наявних у Фонді документів без потреби відвідання Фонду, відразу повідомляється про відповідні вимоги до електронних документів, скану фотографії, скану підпису, які потрібно завантажити у власний кабінет.

   Натискаємо кнопку Продовжити й потрапляємо на бланк для формування Анкети-заяви на автопризначення пенсії.

   Якщо відомості в реєстрі на особу є, тоді у відповідні поля – прізвище, ідентифікаційний код інформація підтягнеться автоматично.

Необхідно заповнити дату народження,

номер телефону, вказати електронну пошту,

надати згоду на sms та на електронну пошту отримувати повідомлення від ПФУ,

вказати реквізити паспорта, що посвідчує особу (серія, номер, орган яким видано, дату видачі).

Вказуємо місце фактичного проживання:

вибираємо країну, прописуємо індекс, місто, вулицю, хоча ці поля є необов’язковими. Звертаємо увагу: всі обов’язкові поля відмічені зірочкою.

   Якщо місце проживання збігається з місцем реєстрації – натискаємо на відповідну кнопку та заповнюємо автоматично.

Вибираємо спосіб виплати – в нашому випадку Виплата через банк, зазначаємо назву банку, номер рахунку/ІВАN.

Далі підтверджуємо пенсійне посвідчення — кандидат вибирає паперове.

У розділі Основні документи для призначення пенсії додаємо необхідні файли:

Приєднуємо файл-паспорт із папки із попередньо підготовлених файлів, файл у pdf-форматі,

в розділі Документи для розрахунку стажу вибираємо та приєднуємо файл-диплом, довідку про зміну назви організації, яка необхідна для підтвердження відповідного запису в трудовій книжці кандидата, якщо у роботодавця пройшло перейменування, додаємо свідоцтво про народження дітей для зарахування до страхового стажу періодів догляду за дітьми (у нашого кандидата їх троє – три свідоцтва).

У розділі Додаткові документи про заробітну плату можна приєднати наявні довідки,

у розділі Документи про підтвердження інвалідності – відповідну виписку з акта огляду МСЕК;

У розділі Для підтвердження особливо статусу, якщо є необхідність, наприклад, долучити свідоцтво про укладання шлюбу, у разі зміни прізвища жінки у трудовій книжці таке виправлення необхідно підтвердити документом.

У розділі Інші документи – додаємо довідку про присвоєння ідентифікаційного номера особи, для пенсійного посвідчення додаємо файли фото пенсіонера та підпис, а також довідку про відкриття рахунку в банку.

Переглядаємо весь перелік, аналізуємо — можливо, є інші документи, що можуть вплинути на пенсійне забезпечення.

Даємо згоду на обробку персональних даних та ознайомлюємося з вимогами щодо пенсійних виплат, підтверджуємо обов’язок повідомляти відповідний орган, що призначив пенсію про обставини, які можуть впливати на пенсійне забезпечення.

Натискаємо кнопку Сформувати заяву, якщо повідомлень немає, отже заява без помилок.

Переглядаємо Заяву, якщо зауважень немає, підписуємо кваліфікованим електронним підписом та відправляємо до ПФУ, отримуємо повідомлення про те, що Анкета-заява відправлена до ПФУ.

У розділі Мої звернення натискаємо Оновити, отримуємо повідомлення про те що Заява-звернення на автопризначення пенсії в статусі В опрацюванні, тут можна стежити за результатом опрацювання Звернення в Пенсійному фонді.

Пакет документів на автопризначення подано, завершуємо роботу з порталом — натискаємо Вихід.

background Layer 1