Пропустити навігацію

Легальна заробітна плата – соціальні гарантії сьогодні, забезпечена майбутня пенсія

   Питання виплати офіційної, прозорої зарплати сьогодні дуже важливе та актуальне. Адже працівники іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну, вищу за мінімальну зарплатню.

  Трапляється, що зарплата працівника значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Про це зясовується згодом, коли особа звертається за призначенням пенсії.

  Виплата заробітної плати «в конвертах» позбавляє громадян права на достойну пенсійну виплату після досягнення пенсійного віку. Відповідно до законодавства розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку працівника, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України.

  Через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержувати зароблену пенсію за віком, по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника.

  Крім страхового стажу, одним з основних чинників при визначенні розміру пенсії є величина заробітку, з якого сплачені страхові внески.

  Наймані працівники мають зайняти чітку позицію та наполягати на виплаті заробітної плати з дотримання вимог законодавства. Кожному працівникові необхідно хоча б раз на рік перевіряти розмір своєї заробітної плати та відрахувань єдиного соціального внеску, які декларує роботодавець, щоб виключити можливість помилок, неточностей і недостовірності даних. І робити це потрібно не тоді, коли вже досягнуто пенсійного віку, а в період своєї трудової діяльності. На сьогодні автоматизована система Пенсійного фонду України надає можливість кожній особі, яка працює, особисто одержати інформацію щодо нарахованої заробітної плати, щомісячного розміру сплачених внесків та страхового стажу.

  Перевірити стан облікової чи пенсійної справи та пересвідчитись щодо відбитих у них даних можна через вебпортал електронних послуг ПФУ або скориставшись послугою СМС-інформування. Для того, щоб стати користувачем цих сервісів, потрібно здійснити просту процедуру реєстрації – або звернувшись до фахівців органів ПФУ, або ж зробити це самостійно на вебпорталі за допомогою електронного цифрового підпису.

 Кожна особа має зрозуміти, що отримання соціальних виплат уже сьогодні та майбутня пенсійна виплата прямо залежать від офіційного працевлаштування та розміру одержуваної заробітної плати.

  Ще раз звертаємо увагу керівників підприємств, установ, організацій та підприємців, що виплата заробітної плати «у конвертах», а також її виплата в розмірах, нижчих від законодавчо встановленого мінімуму, є неприпустимою.

background Layer 1