Пропустити навігацію

Інформація щодо реалізації заходів, спрямованих на виявлення, усунення та мінімізацію корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів

 Відповідно до вимог Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу», Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки, затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 31.05.2019 № 68 (із змінами), з метою реалізації державної політики з питань запобігання корупції, профілактики та попередження причин і умов, які сприяють проявам корупції та іншим неправомірним діянням, в Головному управлінні проводили відповідну роботу, спрямовану на дотримання державними службовцями норм та вимог антикорупційного законодавства, виконанню заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків у їхній діяльності.

 Зокрема, наказом головного управління Пенсійного фонду України в області від 01.08.2019 № 279 затверджено План заходів по виконанню Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019- 2020 роки.

  На виконання п. 1 Заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків у Пенсійному фонді України та його органів на 2019-2020 роки (далі — Заходи) в головному управлінні Фонду Волинської області проведено відповідну роботу щодо додаткових навчань, лекцій, семінарів, узагальнення типових порушень антикорупційного законодавства та доведення їх до посадових осіб. Спеціалістами управління персоналом, головним спеціалістом сектору з питань запобігання та виявлення корупції протягом звітного періоду проведено 20 навчань, лекцій, семінарів з працівниками територіальних управлінь Фонду та структурних підрозділів головного управління. Акцентувалась увага присутніх на: своєчасне вжиття заходів, які спрямовані на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів; самостійне виявлення конфлікту інтересів через проведення самотестування; відповідальність за недотримання вимог антикорупційного законодавства; на практику застосування антикорупційного законодавства; обмежень державних службовців та дотримання правил етичної поведінки, вимог фінансового контролю. Окрім цього, головний спеціаліст сектору з питань запобігання корупції провів із працівниками головного управління навчання на тему “Викривачі корупції. Повідомлення про корупцію”.

  На виконання п.п. 2 п. 1 Заходів забезпечено ознайомлення кожного працівника органу Фонду в області, який припинив діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави у звітному періоді щодо вимог законів України “Про запобігання корупції” та “Про державну службу” в частині заборон і обмежень після припинення державної служби, обов’язку передачі справ та майна перед звільненням та подання декларацій у наступному році. У II кварталі 2020 року 23 працівники органів Фонду у Волинській області звільнилися із займаних посад.

  За звітний період спеціальних перевірок згідно із Законом України “Про запобігання корупції” щодо осіб, які претендують на зайняття посад категорії “Б”, у головному управлінні не проводились у зв’язку з відсутністю підстав.

  На виконання п. 2 Заходів у головному управлінні Фонду в області визначено процедури, які регламентують взаємодію між уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом головного управління при здійсненні контролю за своєчасністю подання суб’єктами декларування декларацій та при проведенні спеціальних перевірок (накази головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області від 20 квітня 2018 року № 163, від 30 жовтня 2019 року № 449). За звітний період у територіальних управліннях Фонду уповноважені особи надали допомогу працівникам у заповненні е-декларацій та забезпечили проведення 627 перевірок е-декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави, які працюють та/або працювали в органах Фонду, на предмет своєчасності подання та наявності конфлікту інтересів. За наслідками перевірок виявлено 4 порушення подання е-декларацій. На підставі несвоєчасного подання е-декларацій сектор з питань запобігання та виявлення корупції направив повідомлення до Національного агенства з питань запобігання корупції.

  На виконання п. 1 Плану заходів щодо виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки управління обслуговування громадян, зокрема керівники сервісних центрів, протягом II півріччя 2020 року провели 172 виробничі наради (навчання) зі спеціалістами сервісних центрів, де серед питань, пов’язаних із виконанням функціональних обов’язків, дотриманням норм етичної поведінки та спілкування під час здійснення прийому громадян, обговорювались питання щодо ризиків вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, забезпечено ознайомлення кожного працівника, що припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, з пам’яткою щодо дотримання вимог законів України “Про запобігання корупції”, “Про державну службу” в частині обов’язку передачі справ та майна, подання декларацій, обмежень, заборон після припинення державної служби.

 Управління контрольно-перевірочної роботи у першому півріччі 2020 року провело 35 онлайн-навчань спеціалістів управління на теми: “Боротьба з корупцією”, “Конфлікт інтересів: треба знати!”, “Від теорії до практики,” “Декларуй Добро Чесно!2020,” “Антикорупційні програми органів влади” та ін., про що отримано відповідні сертифікати.

 Управління постійно здійснює моніторинг повноти відшкодування, виявлених у ході контрольних заходів порушень чинного пенсійного законодавства з боку роботодавців, цільового використання коштів Фонду, усунення допущених порушень та виконання приписів (про їх виконання постійно інформують відповідні структурні підрозділи ГУ).

 До відповідальності державні службовців Фонду області за вчинення корупційних правопорушень не притягалися.

background Layer 1