Пропустити навігацію

Поняття викривача та порядок повідомлення про корупцію

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України “Про запобігання корупції” викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Викривач є свідком у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (ч. 3 ст. 272 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, звернулася із заявою або повідомленням про корупційне кримінальне правопорушення до органу досудового розслідування та є заявником (п. 162 та 25 ч. 1 ст. 3 Кримінального процесуального кодексу України).

Права викривача виникають з моменту повідомлення інформації про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції”.

Права та гарантії захисту викривачів поширюються на близьких осіб викривача (ч. 3 ст. 533 Закону України “Про запобігання корупції”).

Повідомлення підлягає розгляду за сукупності таких умов:

містить інформацію про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції»;

якщо наведена у повідомленні інформація стосується конкретної особи;

повідомлення містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Для забезпечення реалізації права викривачів щодо повідомлення про можливі корупційні дії посадових, службових осіб Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області на постійній основі в робочі дні (понеділок — четвер – з 08:00 до 13:00 та з 14:00 до 17:15; п’ятниця – з 08:00 до 13:00 та з 14:00 до 16:00) працює спеціальна телефонна лінія за номером: (0332) 28-10-38.

Крім того, про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції» можна повідомити на Єдиному порталі повідомлень викривачів (посилання на Портал: https://whistleblowers.nazk.gov.ua/)

Також можна звертатися на загальну електронну поштову адресу: gu@vl.pfu.gov.ua та на спеціальну електронну адресу: anticorup@vl.pfu.gov.ua.

background Layer 1