Пропустити навігацію

​У центрі уваги — погашення боргів

Найкращим соціальним захистом для людини є забезпеченість її роботою та гідною заробітною платою. Однак обов’язковою умовою забезпечення соціальних гарантій працівників є сплата роботодавцем внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Без сплати страхових внесків роботодавцем працівник не зможе отримати допомогу по тимчасовій втраті працездатності, період несплачених внесків не зарахується до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. Крім того, не додані до солідарної системи кошти могли б бути спрямовані на збільшення виплат нинішнім пенсіонерам.

Станом на 01.01.2021 року 593 суб’єкти господарювання Волині заборгували до Пенсійного фонду України 397,6 млн гривень. Із них 372 мають заборгованість зі сплати страхових внесків на суму 13,5 млн гривень.

Найбільшими боржниками є Державне підприємство «Волиньвугілля» та його структурні підрозділи (168,7 млн грн), Державне підприємство «Шахта № 1 «Нововолинська» (118,8 млн грн), Луцьке підприємство електротранспорту (4,1 млн грн), ВАТ «Електротермометрія» (3,5 млн грн), ПАТ «Ковельсільмаш» (15,6 млн грн), ВАТ «Володимир-Волинський цукровий завод» (4,3 млн грн), ТзОВ «Завод будівельних конструкцій» (3,2 млн грн).

 За даними Головного управління Державної податкової служби України у Волинській області, заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску мають 12 267 боржників на суму 428,8 млн грн, у тому числі: 1 157 юридичних осіб –  249,5 млн грн та 11 110 фізичних осіб-підприємців – 179,3 млн гривень. Найбільше заборгували вугільні підприємства області (194,6 млн грн), ТзОВ «Завод будівельних конструкцій» (6,8 млн грн.), Луцьке підприємство електротранспорту (8,7 млн грн.), ДП «Комбінат хлібопродуктів № 2» (4,4 млн грн), ПРАТ «Ратнівський молокозавод» (2,1 млн грн), Містобудівельний загін № 60 ПАТ «Мостобуд» (2,4 млн грн), Компанія «ТІБ» (978,1 тис. грн).

Наймані працівники, які працюють або працювали на підприємствах-боржниках, не матимуть можливості зарахувати до страхового стажу періоди роботи на цих підприємствах, щонайменше від одного місяця до семи років. Втрата семи років страхового стажу через безвідповідальність роботодавця є суттєвою, зважаючи на те, що цього року для здобуття права на пенсію необхідно мати 28 років страхового стажу.

Залишатися осторонь не повинні передусім застраховані особи, оскільки саме їхні права порушуються. Відповідно до ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» найманим працівникам надано можливість отримувати від страхувальника підтвердження сплати внесків і вимагати їх сплати, зокрема в судовому порядку. Тож кожна застрахована особа повинна цікавитися тим, як роботодавець «розраховується» по соціальних внесках, і за умови неналежного виконання працедавцем своїх обов’язків – вимагати від нього сплати страхових внесків у повному обсязі.   

Звертаємо увагу, що актуальну інформацію про страховий стаж та розмір сплачених страхових внесків можна отримати на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України: https://www.portal.pfu.gov.ua/

background Layer 1