Пропустити навігацію

Інформація про стан виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2017 рік

Для забезпечення виконання Антикорупційної Програми Пенсійного фонду України на 2017 рік, затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 25.04.2017 №79, в головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області (далі – головне управління) видано наказ від 10.07.2017 № 215, яким затверджено заходи щодо реалізації Антикорупційної  програми Пенсійного фонду України на 2017 рік. Щокварталу здійснюється моніторинг реалізації заходів антикорупційного спрямування, за результатами якого складається звіт та відповідне інформування Пенсійного фонду України.

На виконання п.1.1. звіту про результати оцінки корупційних ризиків у діяльності органів Пенсійного фонду України на 2017 рік в головному управлінні здійснюється моніторинг норм та практик застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність органів Фонду області, з метою їх перегляду (у разі необхідності) та забезпечення відповідності актуальним корупційним викликам і загрозам.

На виконання п.2.3.1. забезпечується постійний аналіз дотримання існуючої практики взаємодії структурних підрозділів та спеціалістів при виконанні покладених на них завдань, з метою посилення багатоступеневого внутрішнього контролю за реалізацією ними своїх повноважень, зокрема дискреційних.

При виконанні конкретних завдань здійснюється контроль за прийняттям рішень в межах «правового поля» (за умови можливості діяти за власним розсудом, можливості застосувати норми закону та вчиняти конкретні дії серед інших, кожні з яких окремо є відносно законними). В індивідуальному порядку здійснюється контроль за врегулюванням конфлікту інтересів спеціалістів органів Фонду та членів їх сімей при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення.

На виконання п.2.3.2. здійснюється аналіз діючих нормативно-правових актів щодо передбачення в них ефективних заходів запобігання виникненню, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів службових осіб головного управління.

Пункт 2.3.3. В зв’язку із кадровими змінами та змінами у штатному розписі, управлінням  персоналу та організаційно-інформаційного забезпечення та сектором з питань запобігання та виявлення корупції здійснюється систематичний моніторинг положень про структурні підрозділи, в тому числі новостворених та посадових інструкцій працівників. В зазначених документах  конкретизовані завдання і  функції підрозділів та визначений розподіл  повноважень, що в цілому сприяє забезпеченню внутрішнього контролю за прийняттям рішень та здійсненням операцій.

На виконання зведеного плану проведення внутрішніх аудитів Пенсійним фондом України в ІІ півріччі 2017 року, затвердженого Головою Правління Пенсійного фонду України 15.06.2017 протягом  ІІІ кварталу поточного року в 12 об’єднаних управліннях та управлінні в м.Вінниці проведено аудит ефективності на тему «Оцінка якості організаційно–управлінського забезпечення роботи територіальних управлінь Пенсійного фонду України». В ході аудиту здійснювалась перевірка регламентних робіт управлінь, положень про відділи (сектори) та посадових інструкцій працівників відділів.

Проводиться постійний аналіз змін в антикорупційному законодавстві та підзаконних актах. На виконання п.2.4. в головному та територіальних управліннях здійснюється моніторинг рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Фонду області та керівного складу територіальних управлінь, членів їх сімей, аналіз нових призначених пенсійних справ стосовно дотримання норм антикорупційного законодавства.

На виконання листа Пенсійного фонду України від 14.03.2017 №7546/08-10 здійснюється моніторинг додержання посадовими особами антикорупційного законодавства в частині запобігання та врегулювання конфлікту інтересів при зверненні особи до суду за захистом своїх прав щодо відновлення виплати пенсій/перерахунку. Проводиться постійна превентивна робота щодо дотримання норм антикорупційного законодавства в частині унеможливлення виникнення конфлікту інтересів у працівників Фонду.

Здійснюється аналіз  прийнятих з 1 січня поточного року рішень про пенсійне забезпечення працівників головного та територіальних управлінь. Управлінням Пенсійного фонду України в м. Вінниці, Хмільницьким, Могилів-Подільським та Бершадським об’єднаними управліннями Пенсійного фонду України у Вінницькій області призначені пенсії по інвалідності (ІІ та ІІІ групи) чотирьом працівникам управлінь та одному працівнику призначено пенсію за віком. З метою контролю за прийняттям рішень про пенсійне забезпечення керівного складу головного та територіальних органів та членів їх сімей, перевірка їх пенсійних справ здійснювалась спеціалістами головного управління. Порушень не виявлено.

Пункт 2.5.1. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.02.2016 № 136 затверджено Порядок здійснення верифікації та моніторингу достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітної плати, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У період з квітня 2016 року по грудень 2017 року територіальними управліннями Пенсійного фонду України у Вінницькій області опрацьовано 14 запитів Пенсійного фонду України на перевірку інформації щодо пенсійних виплат за результатами верифікації  та з метою здійснення контролю за даними в інформаційних системах.

Станом на 01.12.2017 року з 2269 рекомендацій Міністерства фінансів України, надісланих Пенсійним фондом України для перевірки персональних даних опрацьовано 2256 (99,4% прийнятих для розгляду). Опрацювання рекомендацій, наданих Міністерством фінансів України завершено.

На виконання п.2.8.1. оприлюднено заходи щодо реалізації Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2017 рік, що впроваджені в роботі головного управління, а також узагальнений звіт в  мережі інтернет на сторінці головного управління та на стенді «Суспільство проти корупції».

Пункт  2.8.2. Відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» та Порядку здійснення допорогових закупівель, затвердженого наказом ДП «Зовнішторгвидов» від  13.04.2016 № 35 забезпечено оприлюднення інформації про закупівлі товарів, робіт і послуг, а також щоквартально оприлюднюється інформація щодо використання коштів органів Фонду області на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів (Е-data), відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14.09.2017 № 771.

Пункт 2.8.3. З метою вивчення думки громадськості щодо діяльності органів Фонду,  якості та оперативності обслуговування громадян  та налагодження системи «зворотнього зв’язку» з населенням територіальними управліннями проводяться анкетування відвідувачів. Центри обслуговування, в яких здійснюється прийом громадян обладнані засобами відеофіксації, в управліннях Пенсійного фонду України в м. Вінниці та Вінницького району проводиться щоденна оцінка безпосередніми відвідувачами за допомогою спеціального пристрою з відповідними кнопками оцінювання якості обслуговування.

          Пункт 2.8.4. Відповідно до наказів головного управління від 13.09.2017 №264 та № 265 «Про організацію виконання норм ЗУ «Про доступ до публічної інформації»» та  «Про затвердження форми для подання запитів, переліку інформації для публічного доступу та відповідальних осіб за її надання»                                         органами Фонду області забезпечено доступ громадськості до ознайомлення з публічною інформацією, що отримана, створена або знаходиться у володінні головного та територіальних управлінь Фонду в області, у тому числі у формі відкритих даних, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.2015 року № 835 «Про затвердження положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних».

На виконання п.3.9.1. протягом звітного періоду звернення та повідомлення щодо можливих корупційних правопорушень з боку працівників органів Фонду до головного управління не надходили. У разі виявлення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи отримання інформації про вчинення даного правопорушення працівниками Фонду області буде чітко дотримана передбачена законодавством процедура щодо негайного вжиття заходів з метою припинення такого правопорушення та письмового повідомлення про його вчинення спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції.

Пункт 3.9.2.  З метою моніторингу якості та оперативності обслуговування громадян, які звертаються до головного та територіальних управлінь Пенсійного фонду України у Вінницькій області розроблена та впроваджена методика проведення оперативних перевірок за принципом «таємних покупців» та запроваджена анкета таємного покупця. За звітний період проведено 69 таких перевірок.

Пункт 3.9.3. Заплановане  розгалуження мережі відео та аудіо фіксації в приміщеннях обслуговування громадян в межах закладених кошторисних витрат управлінь. Із 30 приміщень обслуговування громадян, в 18 встановлено систему відео фіксації.

На виконання п.3.9.4. головним управлінням здійснюється контроль при виконанні процесів призначення, перерахунків та виплати пенсій. Підсистема призначення та виплати пенсій на базі електронної пенсійної справи Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України має кілька технологічних процесів. Оскільки спеціалісти, які безпосередньо здійснюють прийом громадян   працюють в системі «Звернення», мають доступ тільки до процесу перегляду особових рахунків, що унеможливлює обробку документів про призначення (перерахунок) пенсій цими спеціалістами. За конкретним спеціалістом визначена відповідна роль, не допускається відпрацювання документів і візування змін в електронних особових рахунках однією особою.

На виконання п.3.9.5. сектором з питань запобігання та виявлення корупції здійснюється систематичний контроль за додержанням посадовими особами органів Фонду області антикорупційного законодавства, проводиться роз’яснювальна та лекційна робота з цього напрямку. В особовій справі кожного спеціаліста зберігається власноруч підписане зобов’язання щодо відсутності прямого підпорядкування близьким особам в управлінні. Порушень, що могли бути підставою для повідомлення уповноважених підрозділів  у сфері запобігання корупції не встановлено.

Пункт 3.10. Відповідно до наказу головного управління  від   20.01.2017 року №18  в  органах Фонду області було організовано роботу з подання електронних декларацій за 2016 рік. Проведене оформлення електронних цифрових підписів в акредитованому центрі сертифікації ключів Міністерства юстиції України для спеціалістів  головного  та територіальних управлінь.

100%  державних службовців, які перебувають у трудових відносинах з головним та територіальними управліннями  подали електронні декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Протягом звітного періоду здійснено 1477 перевірок своєчасності подання декларацій. Щодо випадків несвоєчасного подання та неподання електронних декларацій особами, що припинили виконувати функції держави у 2016 році та зобов’язані були подати декларації після звільнення за попередній рік, було  надіслано  сім  повідомлень про несвоєчасне подання або неподання електронних декларацій до Національного агентства з питань запобігання корупції.

Пункт 3.11.1. Практика системної правової освіти працівників органів Фонду та територіальних управлінь у сфері антикорупційного законодавства є одним з приорітерних напрямків роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції.  При проведенні короткострокових семінарів для працівників головного та територіальних управлінь, на базі головного управління розглядались питання дотримання норм антикорупційного законодавства. За звітний період проведено 24 навчальних семінарів, лекцій та нарад на базі головного управління в т.ч. 1 семінар-нарада на базі Козятинського об’єднаного управління (2 теми антикорупційного спрямування), а також на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій Вінницької області проведено 5 семінарів-нарад для працівників територіальних управлінь.

Пункт 3.11.2. Спеціалісти сектору з питань запобігання та виявлення корупції постійно підвищують свій професійний рівень, протягом року взяли участь у навчаннях на базі центру підвищення кваліфікації для державних службовців за даним напрямком (4 короткотермінові семінари) та участь в семінарі–тренінгу з конфлікту інтересів «Конфлікт інтересів: треба знати», який проводився на базі Вінницької ОДА за участі представників НАЗК і аналогічний курс через платформу відкритих масових онлайн-курсів «Прометеус».

Крім того, два працівники  пройшли повний курс тематичного короткострокового семінару «Запобігання та протидія проявам корупції» в Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії Державного управління при Президентові України та троє працівників пройшли повний курс тематичного короткострокового семінару з підвищення кваліфікації працівників органів державної влади з питань запобігання і протидії корупції при Академії Міністерства внутрішніх справ України.

Пункт 3.12.1. Роз’яснення щодо дотримання  спеціалістами головного та територіальних управлінь норм антикорупційного законодавства, своєчасне реагування на зміни в законодавстві  та доведення їх до працівників, проведення лекцій щодо дотримання правил поведінки, в тому числі етичної та політичної  є невід’ємною частиною роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції. Сектором з питань запобігання та виявлення корупції розроблена брошура: «Про нові електронні декларації: просто, доступно, зрозуміло», яка була розповсюджена серед працівників органів Фонду.

На виконання п.3.12.2. в IV кварталі 2017 року проведене тестування працівників головного та територіальних управлінь Фонду з метою визначення рівня знань антикорупційного законодавства та законодавства про державну службу.

На виконання п.4.14. відділом бухгалтерського обліку фінансово-економічного управління здійснюється моніторинг адміністративних витрат головного та територіальних  управлінь, проводиться аналіз причин та умов, що призвели до їх зростання або навпаки  – зменшення. Ведеться постійна робота щодо застосування економного використання енергоносіїв, води, встановлені  лічильники та інше. Здійснюється систематичний контроль за процедурою закупівлі товарів, робіт та послуг.

На виконання п.4.15.головне та територіальні управління здійснюють постійний контроль за формуванням потреби та проведенням фінансування пенсійних виплат. Окрім того, головним управлінням запроваджено постійний моніторинг за своєчасним списанням коштів з рахунків підпорядкованих управлінь на рахунки установ, що проводять виплату та доставку пенсій.

Пункт 4.16.1. Протягом звітного періоду під час закупівлі товарів та виконанні послуг використовується електронна система «Prozorro» для незалежного відбору продавців товару та надавачів послуг при закупівлі на суму від 3 тисяч гривень відповідно до наказу головного управління від 13.07.2017 №223 «Про деякі питання організації закупівель для забезпечення потреб головного управління та територіальних органів».

На виконання п.4.16.2. відбувається постійний моніторинг організації та проведення підвідомчими управліннями процедур закупівель. Органи Фонду області працюють в електронній системі публічних закупівель, що сприяє економії бюджетних коштів та запобіганню проявам корупційних ризиків шляхом мінімізації людського фактору. До переліку питань, які підлягали перевірці при проведенні внутрішніх аудитів включалися питання дотримання вимог антикорупційного законодавства під час здійснення процедур державних закупівель.

Під час моніторингу закупівель для забезпечення потреб управлінь, відповідно до наказу начальника головного управління від 26.07.2016 року №146, систематично аналізується додержання встановленого порядку визначення предмету закупівлі, достатність визначення вимог до нього (технічних та якісних характеристик), умов поставки (надання послуг, виконання робіт) та відповідність умов укладених договорів змісту пропозиції.

Здійснюється перевірка умов договорів щодо недопущення здійснення транспортних витрат та вантажно-розвантажувальних робіт за рахунок виконавця, що не узгоджується із вимогами ч.1 ст.54 Закону України «Про запобігання корупції».

На виконання п.5.17. територіальними управліннями в повному обсязі вжиті заходи по опрацюванню заборгованості в судовому порядку. За результатами винесених судових рішень на користь органів Фонду області виконавчі документи своєчасно передаються на примусове виконання в органи Державної виконавчої служби.

background Layer 1