Пропустити навігацію

Інформація про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області за І квартал 2019 року

Головним управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області у І кварталі 2019 року організовано роботу щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота в цьому напрямку спрямована на попередження та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності органів Фонду області, зменшення їх впливу на загальні результати роботи.

 

В головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області залишаються пріоритетним напрямком роботи у подоланні корупції превентивний підхід. Відтак методична та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає основне місце.

 

Питання антикорупційного спрямування розглядались на виробничих нарадах керівників структурних підрозділів, а також в рамках короткострокових семінарів для працівників головного та територіальних управлінь. За звітний період проведено 10 навчальних семінарів, двічі дана тематика розглядалась на селекторних нарадах з керівниками територіальних управлінь. За ініціативи сектору з питань запобігання та виявлення корупції проведений круглий стіл з представниками органів влади Вінниччини на тему: «Актуальні питання декларування 2019».

 

Для наглядності та моделювання ситуацій розроблені презентаційні матеріали, а також пам’ятка суб’єктам декларування у вигляді буклета.

 

Спеціалісти сектору з питань запобігання та виявлення корупції постійно підвищують свій професійний рівень. Протягом звітного періоду взяли участь у навчаннях на базі центру підвищення кваліфікації для державних службовців за даним напрямком (3 короткотермінових семінари) та в рамках навчання за професійною програмою державні службовці  пройшли онлайн-навчання через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus на тему «Конфлікт інтересів: треба знати. Від теорії до практики» та «Декларуй доброчесно» з отриманням відповідних сертифікатів. Всього 26 державних службовців отримали сертифікати.

 

На рівні територіальних управлінь було проведено 59 виробничих нарад, лекцій (семінарів) антикорупційного спрямування.

 

Постійно здійснюється практика інформаційних кампаній з питань дотримання антикорупційного законодавства та надання відповідних роз`яснень. Ведеться журнал обліку надання консультацій спеціалістами сектору з питань антикорупційного законодавства.

 

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 02.11.2017 №215 «Про організацію оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність Пенсійного фонду України» та з метою забезпечення прозорості і відкритості діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних органів, підвищення ефективності надання інформаційних послуг громадськості організована робота щодо наповнення контенту інформаційної сторінки головного управління з питань запобігання корупції. В засобах масової інформації, на радіо та в мережі Інтернет оприлюднено 34 публікації.

 

Застосовуються індикатори вивчення громадської думки.  Відвідувачам прозорих офісів та громадських приймалень пропонується оцінити роботу спеціаліста за допомогою смайла, який опускається в скриньки, в залежності від позитивної чи негативної оцінки.

 

На виконання ст.45 Закону України “Про запобігання корупції”  завершена кампанія щодо електронного декларування.  За звітний період 1027 суб’єктів декларування, які перебувають в трудових відносинах, подали декларації за 2018 рік у встановлені законом терміни (1 особа померла 12.01.2019 року). Також 73 особи, які звільнилися в 2018 році та припинили виконувати функції держави подали декларації після звільнення.

 

Відповідно до пункту 2.15 окремого доручення Голови правління  Пенсійного фонду України від 24.04.2018 № 23-ОД здійснюється постійний контроль стосовно подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, при їх звільненні із займаної посади в органах Пенсійного фонду України. В І кварталі звітного року 25 осіб припинили виконувати функції держави та вчасно подали декларації перед звільненням. Також здійснюється перевірка подання декларацій кандидатами на посади до органів Пенсійного фонду України у Вінницькій області (1 декларація). Загальна кількість перевірених декларацій щодо своєчасності їх подання – 1126.

 

Вінницьким приміським об’єднаним управлінням ПФУ у Вінницькій області було проведене службове розслідування на виконання Подання Жмеринської місцевої прокуратури Вінницької області від 20.02.2019 року №74-728 вих-19 та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.06.2000 року № 950 з метою встановлення причин та умов, що сприяли вчиненню адміністративного порушення, пов’язаного з корупцією, а саме, неподання декларації Мельник Н.В., яка звільнилася з управління 30.03.2017 року та не подала декларацію за 2017 рік (тип декларації – після звільнення).

 

За результатами проведення службового розслідування підстав щодо притягнення осіб до відповідальності не встановлено, спеціалістами управління були вжиті всі необхідні заходи для дотримання антикорупційного законодавства.

 

Здійснюється антикорупційне дослідження проектів розпорядчих актів головного управління. Дотримується порядок узгодження та схвалення проектів рішень. Спеціалістами сектору з питань запобігання та виявлення корупції погоджуються накази з основної діяльності, оплати праці, з питань кадрового забезпечення.

 

Протягом звітного періоду за скоєння корупційних правопорушень державні службовці Пенсійного фонду Вінниччини до відповідальності не притягувались.     

 

                                             

Завідувач сектору з питань

запобігання та виявлення корупції                                                         О. ТАРАНЧУК

background Layer 1