Пропустити навігацію

Аналітична довідка про підсумки роботи відділу внутрішнього аудиту станом на 01.10.2019

На виконання зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України на 2019 рік за 9 місяців поточного року відділом внутрішнього аудиту проведено 4 аудити, зокрема: 3 аудити відповідності та 1 аудит ефективності.

 

В березні місяці поточного року у Вінницькому приміському, Ямпільському, Крижопільському об’єднаних управліннях та управлінні Пенсійного фонду України в місті Вінниці Вінницької області проведено аудит відповідності на тему: «Оцінка стану організації роботи щодо якісного надання послуг. Дотримання термінів розгляду документів». За результатами аудиту встановлено 1390 не фінансових порушень, а саме: 2 порушення у кількісних показниках звітності щодо роботи зі зверненнями громадян та розгляду запитів на публічну інформацію (1-Крижопільське ОУ, 1-Ямпільське ОУ), 3 порушення термінів направлення запитів пенсійних справ за попереднім місцем проживання заявника (Ямпільське ОУ), 4 порушення термінів висилки пенсійних справ за запитом (Крижопільське ОУ), 19 випадків не завантаження сканкопій документів при прийомі документів для призначення/перерахунку пенсій (Вінницьке приміське об’єднане управління – 1, Ямпільське об’єднане управління – 3, управління в місті Вінниці – 6, Крижопільське об’єднане управління – 9) та 1362 випадки порушення 10-ти денного терміну розгляду пенсійної документації (Вінницьке приміське об’єднане управління – 15, Крижопільське об’єднане управління – 31, Ямпільське об’єднане управління – 59, управління в місті Вінниці – 1257). За інформаціями, наданими територіальними управліннями, аудиторські рекомендації прийняті до уваги та виконані.

 

В квітні – травні поточного року в структурних підрозділах головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області проведено аудит відповідності на тему: «Виконання планових показників по надходженню власних коштів. Стан роботи щодо детінізації відносин у сфері зайнятості населення. Повнота опрацювання боргів». За результатом аудиторського дослідження надано рекомендації.

 

В червні – липні поточного року в структурних підрозділах головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області проведено аудит відповідності на тему «Облік переплат пенсій та правильність їх списання». За результатами дослідження встановлено 63 не фінансових порушення у веденні обліку та стану відшкодування переплат пенсій та 2 випадки не своєчасного відображення у звітності відшкодування встановлених переплат пенсій на суму 1213,98 грн.

 

В серпні – вересні 2019 року в структурних підрозділах головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області проведено аудит ефективності на тему «Оцінка стану роботи щодо своєчасності, правильності призначення та виплати пенсії». За результатами дослідження встановлено 14 переплат пенсій на суму 2378,41 грн та 14 недоплат пенсій на суму 10356,57 грн. Виявлені недоплати пенсій доплачено, переплати пенсій відшкодовуються згідно чинного законодавства.  

 

Також, в січні 2019 року проведено тематичні перевірки в Крижопільському об’єднаному управлінні на тему: «Дотримання вимог законодавства при виплаті пенсій», в управлінні Пенсійного фонду України в місті Вінниці на тему: «Дотримання Порядку перерахування органами Пенсійного фонду України коштів установам, у яких особи перебувають на повному державному утриманні», в Тульчинському та Бершадському об’єднаних управліннях на тему: «Дотримання законодавчих та нормативно-правових актів щодо правомірності включення осіб, пенсію яким призначено відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 

Крім того, у другому кварталі поточного року проведено дослідження у 13 територіальних управліннях на тему «Дотримання вимог п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування щодо підстави та повноти включення до відшкодування пенсій за віком, призначених на пільгових умовах, при формуванні звітності про фактичні витрати на їх виплату та доставку».

 

За результатами проведених контрольних заходів виявлено порушення законодавчих і нормативно-правових актів з питань пенсійного забезпечення на загальну суму 904929,76 грн, в тому числі переплат пенсій на суму 2572,74 грн, недоплат пенсій на суму 3519,07 грн, неправомірного включення до списків на відшкодування пільгових пенсій на суму 50082,95 грн та не включення осіб до списків на відшкодування пільгових пенсій на суму 848755,00 грн.

 

Станом на 01.10.2019 залишаються не відшкодованими 406166,33 грн, які знаходяться на контролі Жмеринського підрозділу управління застосування пенсійного законодавства.

 

 

Заступник начальника відділу

внутрішнього аудиту                                                            С. Сіташ

background Layer 1