Пропустити навігацію

Звіт про роботу сектору з питань запобігання та виявлення корупції за 9 місяців 2019 року

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції систематично здійснюються заходи щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота в цьому напрямку спрямована на профілактику та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності органів Фонду області, зменшення їх впливу на загальні результати роботи. З цією метою наказом від 25.07.2019 року № 284 затверджено заходи щодо реалізації Антикорупційної Програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки. Пріоритетним напрямком роботи у подоланні корупції залишається превентивний підхід. Відтак методична, консультаційна та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає основне місце та має на меті забезпечення належного знання та розуміння працівниками положень антикорупційного законодавства та формування негативного ставлення до корупції.

 

Практика системної правової освіти працівників органів Фонду та територіальних управлінь у сфері антикорупційного законодавства є одним з приорітерних напрямків роботи сектору з питань запобігання та виявлення корупції.  За звітний період проведено на базі головного управління 8 навчальних семінарів з питань застосування фінансового контролю, 5 навчань за професійною програмою на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області, де розглядались питання антикорупційного законодавства, 2 короткотермінових семінари на базі цієї установи з питань запобігання та протидії проявам корупції з отриманням відповідних сертифікатів (отримано 60 сертифікатів), тричі дана тематика розглядалась на селекторних нарадах з керівниками територіальних управлінь. За ініціативи сектору з питань запобігання та виявлення корупції проведений круглий стіл з представниками органів влади Вінниччини на тему: «Актуальні питання декларування 2019».

 

Для наглядності та моделювання ситуацій розроблені презентаційні матеріали, а також пам’ятка суб’єктам декларування у вигляді буклета в кількості 455 шт.

 

В зв’язку з проведення реорганізації в головному управлінні та з метою посилення контролю за недопущенням виникнення потенційного та реального конфлікту інтересів у державних службовців, відповідно до окремого доручення начальника головного управління від 20.05.2019 року №8 проведено самостійний тест на наявність/відсутність конфлікту інтересів.

 

Спеціалісти сектору з питань запобігання та виявлення корупції постійно підвищують свій професійний рівень. Протягом звітного періоду взяли участь у постійно діючому семінарі на базі центру підвищення кваліфікації для державних службовців за даним напрямком (5 короткотермінових семінарів).

 

В рамках навчання за професійною програмою державні службовці  пройшли онлайн-навчання через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus на теми: «Конфлікт інтересів: треба знати!», «Конфлікт інтересів: треба знати. Від теорії до практики», «Декларуй доброчесно», «Боротьба з корупцією» та «Антикорупційні програми» з отриманням відповідних сертифікатів. Всього  з даної тематики державні службовці отримали 811 сертифікатів.

 

На рівні територіальних управлінь було проведено 69 виробничих нарад, лекцій (семінарів) антикорупційного спрямування.

 

Постійно здійснюється практика інформаційних кампаній з питань дотримання антикорупційного законодавства та надання відповідних роз`яснень. Ведеться журнал обліку надання консультацій спеціалістами сектору з питань антикорупційного законодавства.

 

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 02.11.2017 №215 «Про організацію оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність Пенсійного фонду України» та з метою забезпечення прозорості і відкритості діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних органів, підвищення ефективності надання інформаційних послуг громадськості організована робота щодо наповнення контенту інформаційної сторінки головного управління з питань запобігання корупції. В засобах масової інформації, на радіо та в мережі Інтернет оприлюднено 48 публікацій.

 

Застосовуються індикатори вивчення громадської думки.  Відвідувачам прозорих офісів та громадських приймалень пропонується оцінити роботу спеціаліста за допомогою смайла, який опускається в скриньки, в залежності від позитивної чи негативної оцінки.

 

В зв’язку із реорганізацією головного управління сектором з питань запобігання та виявлення корупції переглянуті положення про структурні підрозділи та посадові інструкції працівників з метою запобігання виникнення конфлікту інтересів.

 

З метою контролю за прийняттям рішень про пенсійне забезпечення працівників головного постійно здіснюється перевірка пенсійних справ.

 

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено щоквартальний моніторинг з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб,  які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального  становища.

 

 За звітний період   проведено дві спеціальні перевірки щодо призначення на посаду державної служби категорії «Б». За результатами проведення спеціальних перевірок порушень не встановлено.      

 

На виконання ст.45 Закону України “Про запобігання корупції”  здійснюється перевірка електронних декларацій щодо своєчасності подачі.  За звітний період 1027 суб’єктів декларування, які перебувають в трудових відносинах, подали декларації за 2018 рік у встановлені законом терміни (1 особа померла 12.01.2019 року). Також 73 особи, які звільнилися в 2018 році та припинили виконувати функції держави подали декларації після звільнення.

 

Відповідно до наказу головного управління від 28.05.2019 № 175 «Про здійснення заходів із запобігання порушень вимог фінансового контролю» здійснюється постійний контроль стосовно подання декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, при їх звільненні із займаної посади в органах Пенсійного фонду України. За звітний період 169 осіб припинили виконувати функції держави та вчасно подали декларації перед звільненням. Також перевірено декларації кандидатів на посади до головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (597 декларацій). Загальна кількість перевірених декларацій щодо своєчасності їх подання – 1866.

 

За звітний період виявлено та врегульовано один випадок конфлікту інтересів. А саме, у зв’язку з участю у конкурсі на заміщення вакантної посади близької особи члена конкурсної комісії, повноваження останньої були тимчасово припинені, відповідно до наказу. 

 

Здійснюється антикорупційне дослідження проектів розпорядчих актів головного управління. Дотримується порядок узгодження та схвалення проектів рішень. Спеціалістами сектору з питань запобігання та виявлення корупції погоджуються накази з основної діяльності, оплати праці, з питань кадрового забезпечення.

 

Протягом звітного періоду факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією, щодо яких винесені відповідні судові рішення не виявлені, а також випадки неврегульованих конфліктів інтересів у працівників  головного управління відсутні.

background Layer 1