Пропустити навігацію

Аналітична довідка про підсумки роботи Відділу внутрішнього аудиту за І півріччя 2020 року

На виконання Зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України на 2020 рік, станом на 01.07.2020, Відділом внутрішнього аудиту проведено 3 внутрішні аудити. Зведений операційний план виконано на 100%.

 

Проведено аудит на тему: «Дослідження якості наповнення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування» за період з 1 січня 2019 року по 1 січня 2020 року.

 

За результатами аудиту встановлено 30 не фінансових порушень, в тому числі – 9 випадків дублювання облікових записів користувачів та 21 випадок несвоєчасного блокування облікових записів звільнених працівників та працівників, що знаходяться в декретній відпустці. Дані порушення виправлені під час проведення аудиторського дослідження.

 

В зв’язку із запровадженням карантину з 02.04.2020 по 08.05.2020 працівники відділу виконували роботу, визначену трудовим договором, вдома.

 

Також, проведено аудит на тему: «Стан роботи щодо зменшення заборгованості по платежах, які адмініструє Пенсійний фонд України» за період з 1 січня 2019 року по 1 травня 2020 року. Порушень не виявлено. Разом з тим, план по надходженню власних коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України, в 2019 році не був виконаний (виконання склало 97,2%). Заборгованість по платежах до Фонду має тенденцію до зростання.

 

Крім того, проведено аудит на тему: «Якість обслуговування громадян, які звертаються до органів Пенсійного фонду України» за період з 1 січня 2019 року по 1 червня 2020 року.

 

За результатами аудиту встановлено 808 не фінансових порушень, в тому числі – 77 випадків відсутності сканкопій документів в Підсистемі «Звернення» при виплаті допомоги на поховання та недоотриманої пенсії та підписів в заявах на проведення перерахунку пенсії; 29 випадків відсутності підписів в заявах про реєстрацію громадянина у системі надання послуг в електронній формі; 701 випадок реєстрації однієї послуги одній і тій же людині декілька разів на день або протягом кількох днів (ОК-5, ОК-7); 1 випадок не повного внесення інформації про отримувача послуг в Журнал реєстрації заяв про реєстрацію користувачів Веб-порталу.

 

Всього, за результатами внутрішніх аудитів, проведених протягом І півріччя 2020 року, надано 14 аудиторських рекомендацій. Відповідно до інформації про реалізацію аудиторських рекомендацій, наданої структурними підрозділами Головного управління у встановлені терміни, виконано 5 аудиторських рекомендацій по 1 внутрішньому аудиту, по 9 рекомендаціях не настав термін виконання.

 

Працівниками Відділу внутрішнього аудиту постійно здійснюється моніторинг впровадження аудиторських рекомендацій. За результатами моніторингу впровадження аудиторських рекомендацій, наданих під час проведення аудитів у IV кварталі 2019 року та І кварталі 2020 року, складено доповідні записки начальнику Головного управління. Після розгляду наданих матеріалів прийнято рішення про зняття з контролю 3 наказів Головного управління про результати внутрішнього аудиту.

 

Під час проведення вищезазначених аудитів основним пріоритетом було не виявлення фінансових порушень, а здійснення дослідження ефективності, результативності та якості виконання завдань, які стоять перед органами Пенсійного фонду України, надання адміністративних послуг. 

 

29.05.2020 з працівниками відділу проведено навчання за результатами професійного тренінгу, проведеного Департаментом внутрішнього аудиту,  щодо змін до Стандартів внутрішнього аудиту, внесених наказом Міністерства фінансів України від 14 серпня 2019 року № 344, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 27 серпня 2019 року за                № 975/33946. По закінченню навчання працівникам відділу проведено тестування.

 

 

В. о. начальника Відділу

внутрішнього аудиту                                                    Олександр ШАВАРАН

background Layer 1