Пропустити навігацію

Про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за І півріччя 2020 року

Про результати роботи з питань

запобігання та виявлення корупції

за І півріччя 2020 року

 

На виконання листів Пенсійного фонду України від 10.12.2015 №53536/08-30 та від 29.06.2016 № 21145/08-10 Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області повідомляє інформацію про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції.

 

Зокрема, Головним управлінням протягом 1 півріччя 2020 року організовано роботу щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота в цьому напрямку спрямована на попередження та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності Головного управління, зменшення їх впливу на загальні результати роботи. Пріоритетним напрямком роботи у подоланні корупції залишається превентивний підхід. Відтак методична та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає основне місце.

 

Питання антикорупційного спрямування розглядались на апаратних нарадах при начальникові Головного управління (11 виступів), а також в рамках короткострокових семінарів для працівників Головного управління. За звітний період проведено на базі Головного управління 20 навчальних семінарів з питань застосування фінансового контролю, 1 навчання за професійною програмою на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області, де розглядались питання антикорупційного законодавства, тричі дана тематика розглядалась на селекторних нарадах з працівниками Управління з питань виплати пенсій та керівниками  і працівниками Відділів обслуговування громадян (Сервісних центрів). З метою визначення рівня знань Закону України «Про запобігання корупції» проведено тестування спеціалістів Управління інформаційних систем та електронних реєстрів, після проведення семінару.

 

Протягом І півріччя поточного року в рамках навчання за професійною (сертифікованою) програмою за допомогою телекомунікаційного зв’язку з використанням програми Zoom на базі центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області, спеціалістами Сектору проводились лекції-навчання з антикорупційного законодавства. Всього 4 навчання.

 

В рамках навчання за програмою короткострокового семінару з питань запобігання та протидії корупції в органах публічної влади за допомогою телекомунікаційного зв’язку з використанням програми Zoom, фахівці Головного управління пройшли навчання за відповідним напрямком та отримали  60 сертифікатів, а також 82 сертифікати за результатами онлайн-навчання через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus на теми: «Конфлікт інтересів: треба знати!», «Декларуй доброчесно», «Боротьба з корупцією» та «Антикорупційні програми».

 

На виконання наказу Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області від 23 червня 2020 року №1209-О «Про проведення навчання внутрішнім тренером», з метою підвищення рівня професійної компетентності державних службовців Головного управління, формування необхідних для практичної роботи навичок і умінь, було проведено дистанційно навчання за допомогою програмного забезпечення Zoom для 56 слухачів на тему: «Основні аспекти роботи з викривачами».

 

По завершенню навчання здійснено контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням Google форми. Заплановано проведення навчання внутрішнім тренером на тему: «Конфлікт інтересів на державній службі».

 

Спеціалісти Сектору з питань запобігання та виявлення корупції постійно підвищують свій професійний рівень. Протягом звітного періоду взяли участь у постійнодіючому семінарі на базі Центру підвищення кваліфікації для державних службовців (2 сесії) з питань запобігання та виявлення корупції та у онлайн-конференції, організованій Вінницькою ОДА щодо обговорення Антикорупційної програми Вінницької ОДА на 2020-2021 роки.

 

Постійно здійснюється практика інформаційних кампаній з питань дотримання антикорупційного законодавства та надання відповідних роз`яснень. Ведеться журнал обліку надання консультацій спеціалістами Сектору з питань антикорупційного законодавства. Двічі направлялись роз’яснення та інші матеріали інформаційного характеру щодо електронного декларування та змін в законодавстві керівникам самостійних структурних підрозділів та керівникам відділів (секторів) обслуговування громадян (сервісним центрам).

 

Для наглядності та моделювання ситуацій розроблені презентаційні матеріали, відеоуроки щодо заповнення електронних декларацій, а також пам’ятка суб’єктам декларування у вигляді буклета (в кількості 400 пр.).

 

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 02.11.2017 №215 «Про організацію оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність Пенсійного фонду України» та з метою забезпечення прозорості і відкритості діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних органів, підвищення ефективності надання інформаційних послуг громадськості організована робота щодо наповнення контенту інформаційної сторінки Головного управління з питань запобігання корупції. В засобах масової інформації, на радіо та в мережі Інтернет оприлюднено 29 публікацій.

 

З метою упередження пропозицій і обіцянок відвідувачів, а також застереження щодо отримання неправомірної вигоди на робочих місцях спеціалістів сервісних центрів знаходиться відповідний наочний матеріал, в приміщеннях сервісних центрів розміщена контактна інформація щодо повідомлень про корупційні правопорушення та правопорушення пов’язані з корупцією.

 

Відповідно до наказу Головного управління від 17.02.2020 № 67 «Про здійснення моніторингу якості обслуговування громадян у відділах/секторах обслуговування громадян (сервісних центрах) Управління обслуговування громадян» перевіряється стан впровадження стандартів обслуговування громадян, які звертаються до Головного управління, на відповідність стандартам обслуговування. Застосовуються індикатори вивчення громадської думки.  Відвідувачам сервісних центрів пропонувалось оцінити роботу спеціаліста за допомогою смайла, який опускається в скриньки, в залежності від позитивної чи негативної оцінки.

 

Також з метою індикації громадської думки щодо стану корупції в Головному управлінні організовано та проводиться анкетування серед відвідувачів відділів обслуговування громадян (сервісних центрів).

 

З метою контролю за прийняттям рішень про пенсійне забезпечення працівників Головного управління постійно здіснюється перевірка пенсійних справ. За результатами перевірок порушень не виявлено.

 

На Сектор з питань запобігання та виявлення корупції покладено обов’язки щодо щоквартального моніторингу з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб,  які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального  становища. Проте в звітному періоді  спеціальні перевірки не проводились.   

 

На виконання ст.45 Закону України “Про запобігання корупції”  здійснюється перевірка електронних декларацій щодо своєчасності подачі.  За 1 півріччя поточного року подано 946 щорічних декларацій за 2019 рік у встановлені законом терміни, що становить 100% від загальної кількості, 182 декларації – після звільнення (осіб, які звільнилися в 2019 році та припинили виконувати функції держави). Також перевірено декларації кандидатів на посади до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (11 декларацій) та 22 декларації осіб, які припинили виконувати функції держави та місцевого самоврядування в 2020 році. Загальна кількість перевірених декларацій щодо своєчасності їх подання – 1161, порушень не виявлено.

 

Здійснюється антикорупційне дослідження проектів розпорядчих актів Головного управління. Дотримується порядок узгодження та схвалення проектів рішень. Спеціалістами Сектору з питань запобігання та виявлення корупції погоджуються накази з основної діяльності, оплати праці, з питань кадрового забезпечення.

 

За результатами постійного моніторингу наказів Головного управління  (призначення, звільнення, переведення тощо) порушень вимог ст.27 Закону України «Про запобігання корупції» не виявлено.

 

Протягом звітного періоду факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією, щодо яких винесені відповідні судові рішення не виявлені, а також випадки неврегульованих конфліктів інтересів у працівників  Головного управління відсутні.

 

background Layer 1