Пропустити навігацію

Як підтвердити трудовий стаж для призначення пенсії?

Основним документом, що підтверджує трудовий стаж роботи до 1 січня 2004 року, тобто до вступу в силу Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», є трудова книжка.

 

Але при відсутності у людини трудової книжки, у випадках, коли в ній відсутні необхідні записи або містяться неточні дані про періоди роботи, довести наявність стажу можливо іншими документами. Зокрема, довідки підприємства, виписки з наказів, особові рахунки та відомості на видачу зарплати, посвідчення і характеристики з місця роботи, трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання тощо. Окрім того, при відсутності документів про трудову діяльність та неможливості їх одержання, стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, установі, організації.

 

Як підтвердити періоди навчання?

В якості підтвердження терміну навчання у вищих навчальних закладах, профтехучилищах, закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі приймаються:

  • дипломи, свідоцтва;
  • довідки та посвідчення;
  • збережені архівні дані.

 

Як зарахувати до стажу військову службу?

Для підтвердження військової служби, а також служби в цивільній обороні, Держспецзв’язку, органах держбезпеки, розвідувальних органах приймаються:

  • військові квитки;
  • довідки архівних і військово-лікувальних установ;
  • довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони та інших силових структур.

Військова служба у складі діючої армії в період бойових дій, в тому числі при виконанні інтернаціонального обов’язку, зараховується до трудового стажу на підставі довідок військових комісаріатів, які видаються в порядку, визначеному Міноборони. Для підтвердження служби в органах внутрішніх справ, Нацполіції приймаються довідки, видані згідно з порядком МВС.

 

Куди звертатись?

За підтверджуючими документами необхідно звернутись на підприємство (правонаступника), де особа працювала або до архіву, якщо установа припинила свою діяльність.

 

 

Trudovyj stazh 1024x576 - Як підтвердити трудовий стаж для призначення пенсії?

background Layer 1