Пропустити навігацію

«Сьогодні. Головне» – страховий стаж

Тему добровільного страхування сьогодні, 14 грудня, обговорювали в студії телеканалу «Суспільне:Вінниця». Все про страховий стаж та порядок його купівлі телеглядачам розповіла гостя суспільної студії – начальник Головного управління Пенсійного фонду Вінниччини Олена Корчака.

 

«Страховий стаж і вік – це те, на що слід звертати увагу, плануючи свій вихід на заслужений відпочинок. Так, щоб вийти на пенсію при досягненні 60-ти річного віку, в 2021 році чоловікам і жінкам потрібно мати не менше 28 років стажу. Якщо ж для виходу на пенсію не вистачає певної кількості років, їх можна докупити», – говорить Олена Корчака.

 

За її словами, це можна зробити у два способи.

 

  • Перший передбачає купівлю стажу минулих періодів, за умови, якщо людина не перебувала у трудових відносинах. Розрахунок проводиться за простою формулою: Вартість стажу = мінімальний розмір ЄСВ  (на момент купівлі стажу) ×2 × кількість необхідних місяців.
  • Другий спосіб – купівля стажу на майбутні періоди (не менш ніж на один рік). Він підходить для тих, хто ще не досяг пенсійного віку. І розраховується наступним чином: вартість стажу = мінімальний розмір ЄСВ  (на момент купівлі стажу) ×  кількість необхідних місяців.

 

Дізнатись, про кількість набутого стажу, чи всі періоди трудової діяльності внесені до реєстру та сплату роботодавцем єдиного внеску, можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

 

1 20201214 Efir Korchaka dokupyty stazh 1024x736 - «Сьогодні. Головне» - страховий стаж

2 20201214 Efir Korchaka dokupyty stazh 1024x759 - «Сьогодні. Головне» - страховий стаж

3 20201214 Efir Korchaka dokupyty stazh 1024x576 - «Сьогодні. Головне» - страховий стаж

background Layer 1