Пропустити навігацію

ЛІКВІДАТОРИ АВАРІЇ НА ЧАЕС. ОБЧИСЛЕННЯ ПЕНСІЇ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА

Існує три варіанта розрахунку пенсії у зв’язку із втратою годувальника, що передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

  1. У розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається як співвідношення кількості непрацездатних членів сім’ї до кількості таких членів сім’ї з урахуванням померлого. Такий розрахунок проводиться із заробітної плати, отриманої годувальником за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.
  2. У розмірі, що визначається виходячи з розміру пенсії по інвалідності померлого годувальника: на одного непрацездатного члена сім’ї – 50%, на двох і більше – 100% пенсії, що розподіляється між ними рівними частинами. Норма поширюється і на членів сімей померлих ліквідаторів, які приймали участь в ліквідації наслідків аварії під час проходження військової служби.
  3. У розмірі, що визначається виходячи з мінімального розміру пенсії по інвалідності померлого годувальника. Мінімальні розміри пенсії по інвалідності становлять: для 1 групи – 180%, для 2 групи – 160%, для 3 групи – 145% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Пенсія по втраті годувальника складає на одного непрацездатного члена сім’ї – 50%, на двох і більше – 100% мінімальної пенсії, що розподіляється між ними рівними частинами.

Під час обчислення даного виду пенсії завжди визначається найбільш оптимальний варіант.

Наразі на обліку Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області перебувають 777 пенсіонерів з числа членів сімей загиблих учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, з них – 119 отримують пенсії у зв’язку із втратою годувальника, обчислену за нормами ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Середній розмір пенсії зазначеної категорії осіб складає 5952,64 грн. Решта отримують власні пенсії, до яких встановлено щомісячну компенсацію за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

CHAES 1024x576 - ЛІКВІДАТОРИ АВАРІЇ НА ЧАЕС. ОБЧИСЛЕННЯ ПЕНСІЇ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА

background Layer 1