Пропустити навігацію

Про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції за І півріччя 2021 року

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 01.06.2017 № 105 «Про зміни у звітності щодо роботи Пенсійного фонду України та його територіальних органів» (зі змінами), а також з урахуванням наказу Пенсійного фонду України від 23.10.2020 року  № 107 «Про внесення змін до наказу Пенсійного фонду України від 01 червня 2017 року № 105» Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області повідомляє інформацію про результати роботи з питань запобігання та виявлення корупції.

В Головному управлінні протягом І півріччя 2021 року організовано роботу щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота в цьому напрямку спрямована на попередження та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності Головного управління, зменшення їх впливу на загальні результати роботи.

Методична та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає одне з основних місць, а саме:

  • питання антикорупційного спрямування розглядались на апаратних нарадах при начальникові Головного управління – 8 виступів;
  • в рамках професійної (сертифікованої) програми за допомогою телекомунікаційного зв’язку з використанням програми Zoom на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Вінницької області проведено – 5 лекцій;
  • навчання з питань заповнення електронних декларацій – 20 (відповідно до Окремого доручення від 05.02.2021 № 2-ОД);
  • селектор з питань окремих положень заходів фінансового контролю, відповідальності за порушення вимог норм Закону України «Про запобігання корупції» – 1. Участь у селекторі взяли 447 слухачів, з метою визначення рівня знань державних службовців за результатами навчання проведено тестування за допомогою Google форми;
  • проведено 2 навчання внутрішнім тренером, визнаного за результатами проходження дистанційного навчання, проведеного Сектором з питань запобігання та виявлення корупції Пенсійного фонду України. У навчанні прийняли участь 23 особи. По завершенню навчань здійснено контроль знань слухачів шляхом тестування з використанням Google форми.

Фахівці Головного управління пройшли навчання на теми: «Просто про е-декларування», «Боротьба з корупцією» та «Дослідження корупції. Як це працює?» та отримали 15 сертифікатів за результатами онлайн-навчання через платформи масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.

Спеціалісти Відділу з питань запобігання та виявлення корупції постійно підвищують свій професійний рівень. Пройшли підвищення кваліфікації з питань запобігання корупції та забезпечення доброчесності за загальною професійною (сертифікованою) програмою на базі Української школи урядування.

Постійно здійснюється практика інформаційних кампаній з питань дотримання антикорупційного законодавства та надання відповідних роз`яснень. Ведеться журнал обліку надання консультацій спеціалістами Відділу з питань запобігання та виявлення корупції. В І півріччі надано 311 таких консультацій.

Розроблені відеоуроки щодо заповнення електронних декларацій, а також пам’ятка суб’єктам декларування у вигляді буклета (в кількості 300 пр.).

На виконання наказу Пенсійного фонду України від 19.08.2019 №100 «Про організацію оприлюднення в мережі Інтернет інформації про діяльність Пенсійного фонду України» та з метою забезпечення прозорості і відкритості діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних органів, підвищення ефективності надання інформаційних послуг громадськості організована робота щодо наповнення контенту інформаційної сторінки Головного управління з питань запобігання корупції. В засобах масової інформації, на радіо, на сторінці Facebook та на інформаційній сторінці веб порталу Головного управління оприлюднено 36 публікацій. В тому числі, з метою популяризації системи електронних послуг Пенсійного фонду України як таких, що зменшують корупційні ризики, здійснено 2 виступи на радіо «Місто над Бугом» на тему «Сучасні електронні сервіси Пенсійного фонду України» та «Електронні сервіси Пенсійного фонду як засоби мінімізації корупційних ризиків» та 1 інформація в мережі Facebook на тему: «Е-сервіси Пенсійного фонду – безпека в отриманні послуг».

Для забезпечення формування культури повідомлень про можливі факти корупційних, або правопорушень, пов’язаних з корупцією, інших  порушень Закону України «Про запобігання корупції»  проведено 1 навчання внутрішнім тренером, здійснено 1 виступ на апаратній нараді на тему: «Про упорядкування окремих питань захисту викривачів» та на сторінці веб порталу Головного управління опубліковано матеріали на теми: «Пам’ятка щодо правового статусу прав та гарантій захисту викривачів», Захист прав викривачів», на радіо – «Повідомлення  викривачів корупції. Вимоги до повідомлення», «Права та гарантії викривачів, відповідно до кодексу адміністративного судочинства України», в мережі Facebook на тему: «Захист викривачів. Права та гарантії».

З метою упередження надання  пропозицій і обіцянок відвідувачами, а також застереження щодо отримання неправомірної вигоди на робочих місцях спеціалістів сервісних центрів знаходиться відповідний наочний матеріал, в приміщеннях сервісних центрів розміщена контактна інформація щодо повідомлень про корупційні правопорушення та правопорушення пов’язані з корупцією.

Продовжується транслювання на моніторах в зонах очікування Сервісних центрів відеоролика, що пропагує відкритість, прозорість та застереження щодо отримання подарунків. На виконання окремого доручення начальника Головного управління від 14.06.2021 №14-ОД розроблена та доведена до відома всіх державних службовців під особистий підпис Пам’ятка про обмеження щодо одержання подарунків та заходи, які повинні вживатися працівником для запобігання одержання неправомірної вигоди чи подарунків.

Відповідно до наказу Головного управління від 16.01.2021 № 25 «Про здійснення моніторингу якості обслуговування громадян у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) Управління обслуговування громадян» фахівцями Відділу з питань запобігання та виявлення корупції перевіряється стан впровадження стандартів обслуговування громадян, які звертаються до Головного управління на відповідність стандартам обслуговування, шляхом перегляду відеоспостереження не рідше 1 разу на місяць. Також з метою індикації громадської думки щодо стану корупції в Головному управлінні проводиться опитування осіб, що звернулися до Контакт-центру  за наданням консультацій.

На виконання Окремого доручення начальника Головного управління від 30.03.2021 № 7-ОД розроблені Рекомендації щодо запобігання виникненню конфлікту інтересів, самостійної перевірки його наявності та врегулювання конфлікту інтересів й направлені для використання в роботі всім державним службовцям. За результатами ознайомлення проведено опитування через Google форму.

З метою контролю за прийняттям рішень про пенсійне забезпечення працівників Головного управління постійно здійснюється перевірка пенсійних справ. За результатами перевірок порушень не виявлено.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції  розглянуто 8 заяв громадян, що звернулися на спеціальну електронну поштову адресу, 6 з яких було переадресовано за приналежністю до головних управлінь Пенсійного фонду України у Київській та Рівненській областях та повідомлено про це заявників. Крім того, розглянута 1 заява, що надійшла поштою від Вінницької громадської організації «Асоціація льотно – підйомного складу м. Вінниці» та 1 заява, що надійшла на спеціальну електронну адресу. Ще у 2-х зверненнях Відділ брав участь як співвиконавець. Викладена у зверненнях інформація не відповідає вимогам, що передбачені для повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

На Відділ з питань запобігання та виявлення корупції покладено обов’язки щоквартального моніторингу з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб,  які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального  становища. Проте в звітному періоді  спеціальні перевірки не проводились.  

На виконання ст.45 Закону України “Про запобігання корупції”  здійснюється перевірка своєчасності подачі електронних декларацій. У 2021 році у встановлені законом терміни подано 903 щорічних декларацій за 2020 рік, що становить 100% від загальної кількості, 48 декларацій – після звільнення (осіб, які звільнилися в 2020 році та припинили виконувати функції держави). Також перевірено декларації кандидатів на посади до Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області (18 декларацій) та 24 декларації осіб, які припинили виконувати функції держави та місцевого самоврядування в 2021 році. Загальна кількість перевірених декларацій щодо своєчасності їх подання – 993, порушень не виявлено.

Здійснюється антикорупційне дослідження проектів розпорядчих актів Головного управління. Дотримується порядок узгодження та схвалення проектів рішень. Спеціалістами Відділу з питань запобігання та виявлення корупції погоджуються накази з основної діяльності, оплати праці, з питань кадрового забезпечення.

За результатами постійного моніторингу наказів Головного управління  (призначення, звільнення, переведення тощо) порушень вимог ст.27 Закону України «Про запобігання корупції» не виявлено.

Протягом звітного періоду факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією, щодо яких винесені відповідні судові рішення не виявлені, а також відсутні випадки неврегульованих конфліктів інтересів у працівників  Головного управління відсутні.

 

background Layer 1