Пропустити навігацію

Щодо обмежень у діяльності державного службовця – як різновиду конфлікту інтересів

Державному службовцю, посадовій особі органів місцевого самоврядування заборонено протягом року з дня припинення відповідної діяльності представляти інтереси будь – якої особи у справах (в тому числі в тих, що розглядаються в судах), у яких іншою стороною є орган, підприємство, установа, організація, в якому (яких) вони працювали на момент припинення такої діяльності. Під поняттям «орган», у якому працювала особа, слід розуміти державний орган як суб’єкта владних повноважень.

Так, якщо особа працювала в певному територіальному органі Міністерства юстиції України або Національної поліції України, вказана заборона поширюється на представництво інтересів осіб у справах, у яких іншою стороною є Міністерство юстиції України або Національна поліція України як центральні органи виконавчої влади або будь — який територіальний орган Міністерства юстиції України або Національної поліції України.

В окремих випадках заборона також поширюється на справи, в яких іншою  стороною є правонаступник органу, підприємства, установи, організації, в якому (яких) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працювали на момент припинення відповідної діяльності.

Заборона поширюється на справи, предмет яких  пов’язаний  з функціями та повноваженнями, які виконував припинений орган, та/або  рішеннями, діями чи бездіяльністю його посадових осіб. Якщо предмет справи з цим не пов’язаний, то заборона не поширюється і представництво інтересів не допускається.

Наприклад, Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Отже, посадовим та службовим особам Фонду соціального  України заборонено протягом року з дня припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави, представляти інтереси  будь — якої особи у справах (у тому числі тих, що розглядаються в судах), в яких іншою стороною  є Пенсійний фонд України, за умови, що предмет таких справ пов’язаний з функціями та повноваженнями, які виконував Фонд соціального страхування, та/або рішеннями, діями чи бездіяльністю.

background Layer 1