Пропустити навігацію

Порядок розгляду анонімних повідомлень про корупцію

Анонімне повідомлення про корупцію підлягає розгляду, якщо наведена в ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені (ч. 5 ст. 53 Закону України «Про запобігання корупції»- далі Закон).

Зазначене повідомлення підлягає перевірці у строк не більше 15 днів від дня його отримання. Якщо у вказаний строк перевірити інформацію, що міститься в повідомленні про корупцію, неможливо, керівник установи або його заступник продовжують строк розгляду повідомлення до 30 днів від дня його отримання.

Таке продовження може бути здійснене шляхом накладання резолюції на доповідну (службову) записку керівника уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) з обґрунтуванням необхідності продовження терміну розгляду.

У разі підтвердження викладеної в повідомленні інформації керівник установи або особа, яка виконує його обов’язки, вживає заходів щодо припинення виявленого порушення, усунення його наслідків та притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності, а у випадках виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення також інформує спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

Відповідно до ч. 6 ст. 53 посадові і службові особи установи, її структурних підрозділів у разі виявлення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення чи одержання повідомлення про вчинення такого правопорушення працівниками установи, її структурних підрозділів зобов’язані у межах своїх повноважень ужити заходів щодо припинення такого правопорушення та негайно, протягом 24 годин, письмово повідомити про його вчинення спеціально уповноважений суб’єкт.

Незалежно від стану розгляду повідомлення викривача, у разі виявлення ознак кримінального або адміністративного правопорушення, уповноважений підрозділ (уповноважена особа)повідомляє про це спеціально уповноважений суб’єкт негайно, протягом 24 годин з моменту такого виявлення.

Для того щоб допомогти уповноваженим підрозділам (уповноваженим особам)  правильно визначити за змістом повідомлення, які органи мають повноваження його розглядати, розроблено допоміжні матеріали.

Якщо  отримана інформація стосується дій або бездіяльності керівника відповідної установи, до якої надійшла інформація, така інформація без проведення попередньої перевірки в триденний строк надсилається до Національного агентства з питань запобігання корупції, яке визначає порядок подальшого розгляду такої інформації.

background Layer 1