Пропустити навігацію

Інформація щодо проведення в І кварталі 2019 року аудитів відповідності

Працівниками відділу фінансового аудиту у 1 кварталі 2019 року проведено один аудит відповідності з питання  оцінки стану призначення та перерахунку пенсій по інвалідності та в разі втрати годувальника, встановлення підвищення до пенсії згідно із Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у  підвідомчих об’єднаних управліннях.

За результатами проведеного аудиту відповідності виявлено 58 випадків нефінансових порушень, які усунено, а також 10 випадків фінансових порушень, що призвели до переплати (недоплати) пенсій на загальну суму 6,2 тис. гривень.

Переплати (недоплати) пенсій виникли із-за безпідставно проведеного допризначення (перерахунку), не проведення допризначення пенсій за останній місяць роботи, що передує місяцю надання заяви про призначення пенсії (лист ПФ України від 12.11.2015 № 1194/039/97-15); невідповідності розміру призначеної пенсії вимогам постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» та недоробкам програмного забезпечення від  04.12.2015 року; невірного визначення розміру встановленого підвищення до пенсії як інваліду війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; не перегляду розміру пенсії по інвалідності в розмірі за віком як працюючому інваліду III групи за період роботи у випадку перерахунку працевлаштованим/звільненим в порушення вимог Закону України № 1058; несвоєчасного подання коригуючих даних персоніфікованого обліку і не приведення  у відповідність страховий стаж  відповідно до даних СПОВ.

За результатами попередніх ревізій та аудитів станом на 01.04.2019 року залишок невідшкодованих коштів становить 226,2 тис. грн., з них 43,9% припадає на Тячівське об’єднане управління – в основному по фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій, та 39,3% – на Міжгірське об’єднане управління – в основному із-за припинення виплати пенсії за вислугу років з 01.02.2015 року по пенсійній справі Воробець О.Ф. (залишається невідшкодована сума 81,6 тис. грн). У 1 кварталі поточного року, за результатами аудиторських досліджень за попередні роки, відшкодовано коштів на суму 16 тис. грн. по переплатах пенсій, що становило 7,4 відсотка  до загальної  суми невідшкодованих станом на 01.01.2019 року.

Відповідно до вимог Інструкції про організацію планування та проведення контрольних заходів в Пенсійному фонді України та його органах, затвердженої постановою правління від 17.12.2015 року № 26-3 та згідно з поданими пропозиціями структурними підрозділами головного управління, затверджено плани проведення тематичних перевірок в підвідомчих управліннях на 2 квартал 2019 року. У відділі забезпечено облік проведених планових тематичних перевірок, а результати перевірок враховуються при проведенні внутрішніх аудитів.

У 1 кварталі 2019 року проведено 3 тематичні перевірки. За результатами  перевірки дотримання норм законодавства при перерахуванні коштів Тячівським об’єднаним управлінням комунальній установі «Тячівський соціально-реабілітаційний (реабілітаційний) центр для осіб з інвалідністю» встановлено порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 р. № 269 (зі змінами) щодо повідомлення органу Фонду про перебування осіб на канікулах, лікуванні тощо  із зазначенням дати вибуття  та дати повернення по шести підопічних, в результаті чого зайво перераховано установі 3049,26 грн., які підлягають поверненню з подальшою виплатою пенсій  пенсіонерам.

background Layer 1