Пропустити навігацію

ПРО ПЕНСІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО – ТИМ, КОМУ ЗА 50

15 кIMG 4709 300x225 - ПРО ПЕНСІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО - ТИМ, КОМУ ЗА 50вітня у приміщенні Хустської міськрайонної філії Закарпатського обласного центру зайнятості пройшов семінар для осіб старше 50 років за участю головного спеціаліста відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій Хустського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області Марти Горщар.

Семінар проведено з метою усвідомлення переваг активної трудової зайнятості перед пасивним «очікуванням пенсії»,  у тому числі шляхом ознайомлення із законодавством.

Фахівець управління акцентувала увагу присутніх на змінах в пенсійному законодавстві, у тому числі на необхідному загальному трудовому стажі для оформлення пенсії, обмеженні розміру максимальної пенсії, право виходу на пенсію за вислугою років при наявному стажі, необхідному для призначення такої пенсії.

– З 1 січня 2019 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, для тих, хто досягне пенсійного віку в 2019 році, становить 26 років. Щороку необхідний страховий стаж збільшуватиметься на 12 місяців та у  2028 року становитиме не менше 35 років»,  – зазначила Марта Горщар.  – Якщо особа, яка досягла віку 60 років, не має необхідного страхового стажу (від 26 до 35 років), матиме право на призначення такої пенсії після досягнення віку 63 роки за наявності страхового стажу. Страховий стаж, необхідний для прризначення пенсії у певному віці, визначається на дату досягнення особою віку 60, 63 або 65 років. У період до 31.12.2020 особам, які досягли пенсійного віку та не набули необхідний страховий стаж, за наявності у них не менше 15 років страхового стажу встановлюється державна соціальна допомога непрацездатній особі, яка досягла пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату. Зазначена тимчасова державна соціальна допомога призначається особі органами соціального захисту населення  до дати, коли вона набуде право на призначення пенсії.

Особливу увагу було приділено перевагам легального працевлаштування, адже гарантією отримання пенсії в майбутньому є сплата страхових внесків до Пенсійного фонду.

Фахівець повідомила слухачів про перехід до сучасних стандартів надання послуг через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України та розповіла, що, ставши його користувачем, кожна застрахована особа має змогу вчасно контролювати нараховану їй заробітну плату та сплату відповідних страхових внесків.

background Layer 1