Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо ЯК ПІДТВЕРДИТИ СТРАХОВИЙ СТАЖ БЕЗ ЗАПИСУ В ТРУДОВІЙ КНИЖЦІ

У чkartynka pensijnyj informuye 300x225 - Запитуєте – відповідаємо ЯК ПІДТВЕРДИТИ СТРАХОВИЙ СТАЖ БЕЗ ЗАПИСУ В ТРУДОВІЙ КНИЖЦІервні цього року мені виходити на пенсію. Звернулась в управління Пенсійного фонду, щоб попередньо переглянули мою справу. Виявляється, мені не вистачає 8 місяців страхового стажу і я втрачаю право виходу на пенсію. При цьому в юності я працювала в колгоспі, але запису про це в трудовій книжці у мене нема. Що мені робити?

Марія К., м. Мукачево        

         – Щоб відповісти пані Марії, насамперед варто пояснити різницю між трудовим і страховим стажем. Так ось, трудовий стаж – це період роботи до 1 січня 2004 року, підтверджений записами у трудовій книжці або іншими документами.

         Страховий стаж – це період роботи особи, протягом якого вона сплачувала або за неї сплачували єдиний соціальний внесок. За найманих працівників страхові внески сплачує роботодавець, самозайнята особа платить за себе сама. Сплата рахується помісячно. Навіть якщо в трудовій книжці є запис про те, що людина відпрацювала певний період на підприємстві, але страхові внески за неї не сплачено, страховий стаж їй не зараховується.

Під час виходу на пенсію достатня чи недостатня кількість страхового стажу визначає, чи має людина право на пенсію. Якщо страхового стажу недостатньо, пенсію не призначають і особа може претендувати лише на соціальну допомогу.

Поняття «страховий стаж» введено з 1 січня 2004 року – після набуття чинності Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Наголошуємо, трудовий стаж до 2004 року за умови його документального підтвердження автоматично прирівнюється до страхового і зараховується під час призначення пенсії.

Що стосується пані Марії. Якщо до 2004 року людина працювала, але відповідного запису в трудовій книжці нема, трудовий стаж можна підтвердити іншими документами: довідками з посиланням на відповідні накази про прийняття на роботу і звільнення з неї, копіями з особових рахунків про виплату помісячно заробітної плати тощо. Тут слід звернути увагу, що ст. 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» виокремлено окремий порядок зарахування до трудового стажу періоду трудової діяльності в колгоспах. А саме: при зарахуванні до трудового стажу враховується, чи перебувала особа членом колгоспу та чи виконувала встановлений мінімум трудової участі в громадському господарстві. 

Щоб отримати документи, які б підтверджували таку інформацію, необхідно звернутись або на підприємство (правонаступника), де особа працювала, або в архів у тій місцевості, де людина працювала, якщо підприємство припинило діяльність.

Довідку, видану на підприємстві або в архіві, необхідно пред’явити в орган Пенсійного фонду України, і періоди стажу, підтверджені копіями наказів або зазначені в архівній довідці, особі мають зарахувати.

Загалом порядок зарахування трудового стажу врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», у якій зазначено, якими саме документами можна підтвердити трудовий стаж. Це: довідки підприємства; виписки з наказів; особові рахунки та відомості на видачу зарплати; посвідчення і характеристики з місця роботи; трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання; інші документи, що містять відомості про періоди роботи.

         Варто знати, що накази з кадрових питань (про прийняття на роботу, звільнення, переведення на іншу роботу, оплату праці, сумісництво) зберігаються 75 років.

background Layer 1