Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо щодо пенсій по втраті годувальника

 

Я отримую пенсію поfoto telefon 2 - Запитуєте – відповідаємо щодо пенсій по втраті годувальника втраті годувальника. Зараз поступив на денну форму навчання в університет. Поясніть, будь ласка, до якого віку дитина має право отримувати пенсію у зв’язку із втратою годувальника?

Віктор Б., 17 років, смт Перечин

 На запитання відповідає начальник управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Вікторія ПОЛЯКОВСЬКА:

– Статтею 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) і статтею 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб» (далі – Закон 2262) визначено, що пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сімї, що перебували на утриманні померлого годувальника. Щодо дітей, то факт їх утримання не має значення.

Непрацездатними членами сімї померлого годувальника є, зокрема, діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Крім того, дітям померлого годувальника, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах, пенсія у зв’язку із втратою годувальника виплачується до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше як до досягнення ними 23 років, і дітям-сиротам – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні. Тобто, якщо дитині виповнилося 18 років, а дитина (крім дітей-сиріт) не навчається (в т. ч. не вступила до вузу), то виплата пенсії припиняється.  

Для продовження виплати зазначеної пенсії, у випадку, коли дитина вступає до навчального закладу (навчання за денною формою), необхідно  звернутися із заявою про продовження виплати пенсії у зв’язку із втратою годувальника до відділу з обслуговування громадян Пенсійного фонду за місцем проживання (реєстрації). До заяви додається довідка загальноосвітнього навчального закладу системи загальної середньої освіти або професійно-технічного або вищого навчального закладу про підтвердження факту навчання за денною формою, періоду навчання  дитини, яка вже досягла 18-річного віку.

Водночас, звертаємо увагу, що особи, які були визнані особами з інвалідністю до досягнення ними 18-річного віку, мають право на призначення пенсії по втраті годувальника у будь-якому віці.

background Layer 1