Пропустити навігацію

Рішення колегії від 10.05.2019 № 2/2-19 “Про роботу органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області щодо забезпечення виконання планових показників із надходження коштів та погашення заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного соціального внеску в І кварталі 2019 року”

 
   

gerb - Рішення колегії від 10.05.2019 № 2/2-19 “Про роботу органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області щодо забезпечення виконання планових показників із надходження коштів та погашення заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного соціального внеску в І кварталі 2019 року”
ПЕНСІЙНИЙ  ФОНД  УКРАЇНИ

 

КОЛЕГІЯ

ПРИ НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

 

      РІШЕННЯ

 

10 травня 2019 року                          м. Ужгород                                     №  2/2-19 

 

 

Про роботу органів Пенсійного фонду України в Закарпатській області щодо забезпечення виконання планових показників із надходження коштів та погашення заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного соціального внеску в І кварталі 2019 року

 

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника відділу забезпечення наповнення бюджету № 1 фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Максимович М. М. про роботу органів Пенсійного фонду Закарпатської області (далі – органи Фонду) щодо забезпечення виконання планових показників із надходження коштів та погашення заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного соціального внеску в І кварталі 2019 року, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області зазначає:

 

Упродовж 3 місяців 2019 року фінансово-економічна робота органів Фонду області спрямовувалась на наповнення бюджету та погашення заборгованості. Планові завдання із надходження власних коштів виконано на 104%, надійшло 7,0 млн. гривень.

Надходження частини єдиного соціального внеску в області становило 903,9 млн. грн, що більше на 50,7 млн. грн, або на 20,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Виконання планових показників зі сплати страхових внесків та частини єдиного внеску, розподіленої на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, за січень – березень становить 105,9%, що на рівні загальнодержавного показника.

Разом з тим, планові завдання з надходження власних коштів не виконали 4 об’єднані управління: Хустське, Тячівське, Мукачівське, Виноградівське.

За додатковими ставками збору надійшло з початку року 44,5 млн. грн, або 312,7 відсотка планового показника. Із загального обсягу надходжень за додатковими ставками при набутті власності на легкові автомобілі при завданні 12,9 млн. грн, надійшло 40,7 млн. грн (більше, ніж у 3 рази), від операцій купівлі-продажу нерухомого майна надійшло 3,8 млн. гривень.

Загальна сума заборгованості на 1 квітня 2019 становить 58,7 млн. грн, з якої 45,1 млн. грн – борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Заборгованість економічно активних платників по Закарпатській  області у порівнянні до 01.01.2019 зросла на 0,5 млн. грн, або на 5,3% і на 01.04.2019 становить 8,9 млн. грн, або 15,1% від загального боргу по області. Збільшення заборгованості економічно активних платників відбулося за рахунок  зростання боргу по відшкодуванню пільгових пенсій.

Борг по страхових внесках з початку року зменшився на 27,9 тис. гривень. Погашення боргу по страхових внесках відбулося в Ужгородському, Мукачівському, Хустському та Тячівському об’єднаних управліннях.

Борг платників,  щодо яких порушено справу про банкрутство або визнано банкрутами, та платників, у яких відсутні активи для її погашення, становить 49,8 млн. грн,  або  84,9 відсотка.

Заборгованість із відшкодування пільгових пенсій збільшилась на 1,1 млн. грн (102,5%) і становить 45,1 млн. гривень. Разом з тим, в Міжгірському об’єднаному управлінні відбулося зменшення заборгованості, решта допустили нарощення. Найбільше в абсолютній величині наростили заборгованість: в Тячівському (687,9 тис. грн), Виноградівському (131,7 тис. грн), Хустському (101,9 тис. грн) та Ужгородському (101,1 тис.грн.) об’єднаних управліннях. Найбільшу суму боргу наростили підприємства: ДП «Солотвинський солерудник» (546,5 тис. грн) та ДП «Закарпатське вертолітно-виробниче об’єднання» (76,1 тис. грн).

З метою погашення заборгованості до Пенсійного фонду до підприємств-боржників застосовувались заходи, передбачені чинним законодавством. Органи Фонду області взаємодіють з органами  центральної та місцевої влади, державної виконавчої служби, арбітражними керуючими, головами ліквідаційних комісій, сектором з питань банкрутства головного управління юстиції області щодо зменшення заборгованості до Пенсійного фонду.

Направлено 4 листи міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади за підписом заступника голови обласної державної адміністрації та 56 листів – головам місцевих державних адміністрацій та районних рад щодо необхідності погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску, платежів до Пенсійного фонду економічно активних боржників.

Заборгованість економічно активних та безнадійних боржників Пенсійного фонду охоплена заходами стягнення в повному обсязі та знаходиться на виконанні в органах державної виконавчої служби області.

В результаті вжитих заходів, в рахунок погашення боргу по страхових внесках та пільгових пенсіях протягом І кварталу 2019 року надійшло 454,2 тис. гривень.

За даними головного управління ДФС у Закарпатській області станом на 01.04.2019 борг зі сплати єдиного соціального внеску становить 201,2 млн. грн (в тому числі: борг юридичних осіб – 29,9 млн. грн, фізичних осіб – підприємців – 171,2 млн. грн), у порiвняннi з початком року збільшився на 4,4 млн. грн, переважно за рахунок зростання боргу фізичних осіб – підприємців, яким здійснено нарахування єдиного соціального внеску за ІV квартал 2018 року.

Найбільші  суми  заборгованості з ЄСВ в розрізі територіальних одиниць значаться по м. Ужгород – 49,6 млн. грн, м. Мукачево – 29,0 млн. грн, Тячівському – 25,9 млн. грн, Виноградівському – 14,5 млн. грн та   Мукачівському – 14,5 млн. грн  районах.

Станом на 01.04.2019 знаходиться на виконанні в органах ДВС виконавчих документів про стягнення боргу зі сплати єдиного внеску в сумі 80,2 млн. грн, або 41,5%, в т. ч. 77,4% – по юридичних особах та 36,9% – по фізичних особах – підприємцях. Знаходиться на узгодженні у платників вимог в загальній сумі 136,9 млн.  гривень. Надійшло від заходів стягнення 3,6 млн. гривень.

Органами Фонду області разом з головним управлінням Державної фіскальної служби України в Закарпатській області інформовано 3,5 тисячі фізичних осіб – підприємців щодо несплаченого єдиного внеску та неврахування періодів страхового стажу. Надіслано листи керівникам 326 підприємств області, у яких працюють найманими працівниками 3360 приватних підприємців-боржників.

Як результат співпраці головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області з головним управлінням Державної фіскальної служби та Державної виконавчої служби області в рахунок погашення заборгованості зі сплати ЄСВ надійшло 29,7 млн. грн, у тому числі від фізичних осіб – підприємців – 23,3 млн. гривень.

 

ВИРІШИЛИ:

 

  1. Інформацію начальника відділу забезпечення наповнення бюджету № 1 фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Максимович М. М. взяти до відома.
  2. Першому заступнику начальника головного управління, начальнику фінансово-економічного управління головного управління Засадній С. С., начальнику управління інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Гануличу П. І., начальнику відділу організаційно-інформаційної роботи Мигалині Н. П., начальникам об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України області:

2.1 забезпечити виконання планових показників із надходження до бюджету Фонду області власних коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України;

2.2 продовжити роботу щодо стягнення заборгованості з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України в повному обсязі;

2.3 продовжити співпрацю із органами Державної фіскальної служби та Державної виконавчої служби щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску з метою відновлення страхового стажу застрахованих осіб, а також активізації заходів щодо примусового стягнення заборгованості;

2.4 забезпечити інформування міністерств, інших центральних органів виконавчої влади щодо необхідності погашення платежів до Пенсійного фонду, заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску та голів місцевих державних адміністрацій – для вжиття необхідних заходів реагування;

2.5 продовжити роботу щодо інформування фізичних осіб – підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, про несплачені суми єдиного соціального внеску і неврахування періодів роботи до страхового стажу та членів фермерських господарств – щодо впливу розміру сплаченого єдиного внеску на розмір майбутньої пенсії;

2.6 проводити роз’яснювальну роботу з фізичними особами – підприємцями, які не здійснюють підприємницьку діяльність, не подають звітність та мають заборгованість зі сплати єдиного внеску, щодо обов’язковості сплати єдиного внеску до моменту державної реєстрації припинення підприємницької діяльності в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Кіш Н. Б.

 

 

Голова колегії                                                                                              А.  ПЕНТЕК

 

 

 

 

 

background Layer 1