Пропустити навігацію

Запитуєте – відповідаємо щодо зарахування у страховий стаж періоду навчання у ВИШІ

Я навчkartynka pensijnyj informuye 300x225 - Запитуєте – відповідаємо щодо зарахування у страховий стаж періоду навчання у ВИШІалась в університеті на денній формі навчання в період із 01.09.2002-го по 28.06.2007 року. Чи зарахують мені при виході на пенсію цей період до страхового стажу?

Вікторія З., м. Перечин

         Відповідає начальник управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Вікторія ПОЛЯКОВСЬКА:

– Відповідно до статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Періоди трудової діяльності та інші періоди, які враховували до стажу роботи для призначення пенсії до набуття чинності Закону 1058 (тобто до 01.04.2004 р.), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених чинним раніше законодавством, окрім випадків, визначених цим Законом.

Статтею 56 Закону 1058 передбачено, що до стажу роботи, який дає право на пенсію, зараховується час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки відповідних записів у ній час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами та іншими документами, які видано на підставі архівних даних і місять відомості про періоди навчання.

За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймають довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах містяться дані про закінчення повного навчального періоду чи окремих його етапів.

Варто зауважити, що час навчання в навчальних закладах після 1 січня 2004 року (якщо особа не працювала) до страхового стажу не зараховується, оскільки студенти не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню

Отже, до страхового стажу, з урахуванням якого визначатиметься право на пенсію та її розмір, буде зараховано навчання лише в періоди із 01.09.2002-го по 31.12.2003 року.

background Layer 1