Пропустити навігацію

Рішення колегії від 23.10.2018, № 4/2-18 “Про стан виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» в органах Пенсійного фонду Закарпатської області”

Заслухавши інформацію про стан виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» в органах Пенсійного фонду Закарпатської області (далі – Фонду області), колегія відзначає, що робота органів Фонду області протягом 9 місяців 2018 року спрямовувалась на реалізацію Закону України «Про запобігання корупції», наказу Голови правління Пенсійного фонду України від 05.02.2018 № 24 «Про заходи з усунення та запобігання порушень, виявлених за результатами перевірки, проведеної Національним агентством з питань запобігання корупції», та на виконання наказу Пенсійного фонду України від 31.07.2018 № 130, яким затверджено зміни до Антикорупційної програми Пенсійного фонду України на 2018 рік.

З цією метою в органах Фонду області постійно вживались превентивні заходи, проводилась роз’яснювальна робота, моніторинг виконання актів законодавства, антикорупційні дослідження проектів наказів із основної діяльності, наказів по особовому складу, інших організаційно-розпорядчих документів.

З метою запобігання безпосередньому скоєнню правопорушень до підвідомчих управлінь надіслано 4 методичні матеріали щодо новацій антикорупційного законодавства, роз’яснення з їх практичного застосування. Проведено 3 запобіжні заходи .

У взаємодії з керівництвом управлінь налагоджено контроль за об’єктивністю проведення спеціальних перевірочних заходів, своєчасністю декларування майна, доходів і видатків держслужбовців та членів їх сімей. Здійснювались перевірки матеріалів правоохоронних органів щодо ознак корупційних діянь з боку працівників Фонду області.

Завдяки удосконаленню процесу обслуговування громадян і розмежуванню функцій у фронт- і бек-офісах суттєво зменшились ризики корупційних проявів, пов’язані з безпосереднім контактом громадян і юридичних осіб з державними службовцями, спрощено процедуру щодо отримання послуг відвідувачами органів Фонду області.

Для забезпечення прозорості в діяльності органів Фонду області у друкованих засобах масової інформації, на інформаційних сторінках головного управління на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України та в мережі Фейсбук, а також інформаційних сторінках підвідомчих управлінь постійно публікується актуальна інформація про зміни в антикорупційному законодавстві. Громадяни через засоби масової інформації та мережу Інтернет мають змогу своєчасно отримувати відомості про підсумки роботи органів Фонду області, заходи із протидії корупції, інші проблемно-тематичні матеріали. Протягом 9 місяців 2018 року оприлюднені 3 такі матеріали.

На підставі оцінки ризиків і взаємодії з керівництвом управлінь не допущено вчинення правопорушень, створення конфлікту інтересів, попереджено інші службові зловживання.

 

Враховуючи викладене вище, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 ВИРІШИЛА:

 Інформацію начальника управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління Лопатюка М. М. про стан виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» в органах Фонду області взяти до відома.

  1. Начальникам структурних підрозділів головного управління, начальникам об’єднаних управлінь області організувати відповідну роботу та забезпечити:

2.1. виконання завдань, передбачених Державною програмою, засадами антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія), дотримання підлеглими норм професійної етики й обмежень, визначених Законами України «Про запобігання корупції», «Про Національне антикорупційне бюро України», «Про очищення влади», «Про державну службу» та іншими;

2.2. мінімізацію можливостей для виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів під час здійснення державними службовцями посадових обов’язків, надання відповідних послуг тощо;

2.3. нерозголошення інформації, дотримання правил її зберігання, строків оприлюднення і повноти надання або безперешкодного доступу до відомостей й послуг, визначених законодавством;

2.4. створення необхідних умов для забезпечення пріоритету інтересів людини, позбавлення приватного інтересу державних службовців під час реалізації права громадян на звернення (у т. ч. анонімні);

2.5. утримання працівників від виконання незаконних рішень чи доручень, умови для захисту заявників й викривачів, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції;

2.6. застосування заходів із дисциплінарного впливу, іншої передбаченої законом відповідальності, своєчасне інформування керівництва головного управління із зазначених питань;

2.7. належну взаємодію з головним спеціалістом з питань запобігання та виявлення корупції управління внутрішнього аудиту та фінансового контролю головного управління, іншими суб’єктами контролю, які здійснюють заходи щодо виявлення, припинення і розслідування корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, забезпечують вибірковий моніторинг способу життя суб’єктів декларування, членів їх сімей, облік, перевірку й оприлюднення антикорупційних декларацій, спецперевірку претендентів на заняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави та на достовірність відомостей щодо застосування заборон, передбачених Законом України «Про очищення влади», а також зберігають відомості про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

  1. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

 

 

 

Голова колегії –

начальник головного управління                                                 А. Ю. Пентек

 

background Layer 1