Пропустити навігацію

Звіт про роботу відділу внутрішнього аудиту протягом I півріччя 2019 року

Протягом I півріччя 2019 року працівниками відділу внутрішнього аудиту проведено 3 внутрішні аудити, з них 2 аудити відповідності з питань  оцінки стану призначення та перерахунку пенсій по інвалідності та в разі втрати годувальника, встановлення підвищення до пенсії згідно Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», внутрішнього контролю за призначенням та виплатою пенсій у відповідності до вимог Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» та один аудит ефективності оцінки стану наповнення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у підвідомчих управліннях Фонду.

За результатами аудиторських досліджень проведених внутрішніх аудитів встановлено 118 випадків нефінансових порушень, які усунено на 89,8 відсотка, а також виявлено 27 випадків фінансових порушень, що призвели до переплати (недоплати) пенсій на загальну суму 15,5 тис. гривень, які відшкодовано на 40,8 відсотка.

Переплати (недоплати) пенсій виникли із-за безпідставно проведеного допризначення (перерахунку), не проведення допризначення пенсій за останній місяць роботи, що передує місяцю надання заяви про призначення пенсії (лист ПФ України  від 12.11.2015  № 1194/039/97-15); не проведенння перерахунку (допризначення) пенсії після надходження даних про сплату страхових внесків за останній місяць роботи, що передує місяцю подання заяви про призначення пенсії; невідповідності розміру призначеної пенсії вимогам постанови КМ України від 28.12.2011 року № 1381 «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення»; невірного визначення розміру встановленого підвищення до пенсії як інваліду війни відповідно до Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; не перегляду розміру пенсії по інвалідності в розмірі за віком як працюючому інваліду III групи за період роботи, у випадку перерахунку працевлаштованим/звільненим в порушення вимог Закону України № 1058; несвоєчасного подання коригуючих даних персоніфікованого обліку і не приведення у відповідність страховий стаж  відповідно до даних СПОВ; невірного визначення строку встановлення підвищення пенсій по статусу гірських, тощо. 

Під час проведення аудиторських досліджень встановлені  нефінансові порушення виникли через недотримання актів законодавства, розпорядчих документів з питань призначення (перерахунку), виплати пенсій, неналежного контролю за наповненням реєстру застрахованих осіб.  

У I півріччі 2019 року працівниками відділу проведено 5 інших контрольних заходів, за результатами яких встановлено порушень на суму 6,1 тис. грн., із-за недотримання норм законодавства при перерахуванні коштів Тячівським об’єднаним управлінням комунальній установі «Тячівського соціально-реабілітаційного центру для осіб з інвалідністю» у відповідності до вимог Постанови Кабінету Міністрів України  від 4 березня 2004 р. № 269 (із змінами), які відшкодовано.

За результатами попередніх ревізій та аудитів, станом на 01.07.2019 залишок невідшкодованих коштів складає 225,3 тис. грн., з них 53,7 відсотка  припадає на Тячівське об’єднане управління та 39,1 відсотка – на Міжгірське об’єднане управління. У I півріччі поточного року за результатами аудиторських досліджень за попередні роки відшкодовано коштів на суму 16,9 тис. грн. по переплатах пенсій, що склало лише 7,8 відсотка до загальної  суми невідшкодованих коштів станом на 01.01.2019 року.

 

background Layer 1