Пропустити навігацію

Рішення колегії від 19.07.2018 № 2/3-18 “Про забезпечення соціальних прав застрахованих осіб шляхом легалізації заробітної плати та виявлення праці неоформлених працівників”

Заслухавши та обговоривши доповідь начальника відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Максимович М. М. «Про забезпечення соціальних прав застрахованих осіб шляхом легалізації заробітної плати та виявлення праці неоформлених працівників», колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області відзначає.

 

Виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю є одним із пріоритетних напрямів реалізації Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України до 2020 року.

Головним управлінням Пенсійного фонду України в Закарпатській області спільно з управлінням Держпраці в Закарпатській області та головним управлінням Державної фіскальної служби у Закарпатській області реалізуються спільні заходи, спрямовані на виявлення праці неоформлених працівників, відповідно до плану координації таких дій, затвердженого у квітні 2016 року та червні 2018 року.

У січні-червні 2018 року за результатами моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб, органами Фонду області надано інформацію:

– головному управлінню Державної фіскальної служби у Закарпатській області – щодо 155 страхувальників (стосовно 517 застрахованих осіб), якіпорушують законодавчі вимоги щодо здійснення доплати до мінімального страхового внеску, та 254 платників (стосовно 375 застрахованих осіб), у яких наявне повідомлення про прийняття на роботу та відсутня заробітна плата у звітності по єдиному внеску. За результатами проведених перевірок органами Державної фіскальної служби донараховано єдиного внеску на суму 37,2 тис. гривень;

– управлінню Держпраці в Закарпатській області направлена інформація щодо 944 страхувальників (по 7911 застрахованим особам), які мають ознаки можливих порушень законодавства про працю, для вжиття відповідних заходів реагування. За результатами реагування виявлені порушення у 81,8% перевірених роботодавців, відновлено страхові права 511 найманих працівників, застосовано 245,7 тис. грн. штрафних санкцій. Здійснено 219 профілактичних відвідувань платників, що порушили законодавство про працю.

За даними реєстру застрахованих осіб, станом на 01.06.2018, в області зареєстровано 187,5 тис. найманих осіб, що менше, ніж у січні на 1,8 тис. осіб.

У травні 2018 кількість працевлаштованих становила 4831 особу, а кількість звільнених осіб – 6346, або 76,1% (показник по Україні – 100,6%).

Кількість застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату менше мінімальної, зменшилася на 4548 осіб (або на 33,2%) порівняно з січнем та становить 9141, з них 46% – працівники бюджетної сфери.

Кількість застрахованих осіб, які працювали неповний робочий час,  –   17616 осіб, у порівнянні з груднем 2017 року зменшилася на 224 особи.  Найбільша їх кількість в державному управлінні (34%), охороні здоров`я (19%), освіті (12%), оптовій та роздрібній торгівлі (6%).

Чисельність осіб, що виконували роботи за договорами цивільно-правового характеру, становить 4779 осіб та у порівнянні до грудня 2017 року (4701) зросла майже на 1,7%, або на 78 осіб.

Станом на 01.06.2018 в області залишається 728 керівників, які  отримали заробітну плату менше мінімальної.

Станом на 01.07.2018 до органів місцевого самоврядування та соціальних партнерів направлено відомості по 551 платнику, які виплачують  заробітну плату менше мінімального розміру.

З початку року на обласному та районних рівнях проведено 52 засідання робочих груп з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення. З них, на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 року № 14901/1/1-18 протягом травня-червня поточного року проведено 19 засідань робочих груп з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення та комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, своєчасності виплати пенсій та інших соціальних виплат, на яких заслухано 57 суб’єктів господарювання.

Як результат, по суб’єктах, які заслухані на засіданнях, збільшилася чисельність найманих працівників на 233 особи, зменшено  кількість осіб із заробітною платою менше мінімального на 259 осіб, відбулося збільшення фонду оплати праці на 4,3 млн. грн., в результаті чого додатково надійшло 952,0 тис. грн. єдиного соціального внеску.

З питань погашення заборгованості з платежів до Фонду та зі сплати ЄСВ заслухано 11 страхувальників, в результаті боржниками погашено 754,3 тис. грн., зокрема заборгованості з обов’язкових платежів до Фонду – на 719,7 тис. грн. та 34,6 тис. грн. – заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску. В цілому зараховано стаж від 1 до  12 місяців 3,3 тисячі застрахованим особам.

Представників головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області включено до складу регіонального штабу з ліквідації заборгованості із заробітної плати та виплат, пов’язаних із трудовими відносинами. З початку року проведено 3 засідання  регіонального штабу.

Фахівцями головного та підвідомчих управлінь проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення області щодо залежності страхового стажу застрахованих осіб від легальних виплат заробітної плати та сплати внесків у розмірі не нижче мінімального. Зокрема, проведено 10 виступів на місцевих радіо та телеканалах, надруковано 98 статей та інформацій на веб-ресурсах, проведено 79 зустрічей в колективах, виготовлено і розповсюджено 1289 буклетів, проведено 9 засідань «круглих столів» із представниками освіти та 8 флеш-мобів.

В результаті вжитих заходів станом на 01.07.2018, за даними Державної фіскальної служби, легалізовано працю 286 неоформлених найманих працівників, кількість застрахованих осіб, які отримують заробітну плату менше мінімальної, з початку року зменшилася на 33%, у тому числі по бюджетних організаціях – на 36 відсотків. До бюджету мобілізовано 234,3 тис. грн. єдиного соціального внеску.

 

Враховуючи викладене вище, колегія при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області

 

В И Р І Ш И Л А :

 

  1. Інформацію начальника відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Максимович М. М. взяти до відома.
  2. Заступнику начальника головного управління, начальнику фінансово-економічного управління головного управління Засадній С. С., начальнику управління інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Гануличу П. І., начальнику відділу персоналу та організаційно-інформаційної роботи головного управління Бецик О. Ю., начальникам об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України області:

2.1. Продовжити здійснювати постійний моніторинг відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо виявлення ознак неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.

2.2. Продовжити роботу по виконанню заходів з питань легалізації зайнятості населення та заробітної плати, погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду, зі сплати єдиного внеску та здійснювати моніторинг ефективності заходів.

2.3. Опрацьовувати причини мінімізації заробітної плати, скорочення  чисельності та щомісячно ініціювати заслуховування керівників суб’єктів господарювання, які порушили законодавство про працю, на засіданнях відповідних робочих груп.

2.3. Продовжити співпрацю із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань легалізації виплати заробітної плати, виявлення осіб без належного оформлення трудових відносин та інших порушень законодавства із залученням до співпраці голів держадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, сільських та селищних рад.

2.5. Продовжити роботу щодо інформування фізичних осіб – підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, про несплачені суми єдиного соціального внеску і неврахування періодів роботи до страхового стажу та членів фермерських господарств щодо впливу розміру сплаченого єдиного внеску на розмір майбутної пенсії.

2.6. Активізувати проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо негативних наслідків нелегальних трудових відносин та дотримання законодавства про працю.

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Маслякевич Г. В.

 

 

Голова колегії –

начальник головного управління                                                А. Ю. Пентек

background Layer 1