Пропустити навігацію

НЕ СПЛАТИВШИ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК, ВТРАЧАЄТЕ ПРАВО НА СУБСИДІЮ!

На сьfoto Vazhlyva informatsiya 300x205 - НЕ СПЛАТИВШИ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК,  ВТРАЧАЄТЕ ПРАВО НА СУБСИДІЮ!огодні однією з вимог для оформлення житлової субсидії є обов’язкова сплата працездатними особами єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

При цьому  ті громадяни, у яких є заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску з вини роботодавця, субсидію можуть отримати на загальних умовах. Фізичні особи – підприємці до цієї категорії не відносяться. Для них зберігається обов’язкова умова – відсутність боргу зі сплати єдиного соціального внеску і сплата його у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, у розмірі не менше мінімального страхового внеску протягом не менше трьох місяців сумарно.

Згідно з оновленим Порядком надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг житлова субсидія не призначається (у тому числі на наступний період), якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (далі – особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії), і в цьому періоді за інформацією Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Такі особи мають можливість укладати договори добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, в тому числі з одноразовою сплатою єдиного внеску за попередні періоди, що гарантуватиме їм страхові виплати в майбутньому та право на житлову субсидію вже сьогодні.

Зазначене право регламентоване Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Щоб укласти договір, особа може звертатися до органів Державної фіскальної служби.

Особа, яка виявила бажання брати участь у системі добровільного страхування, подає до органів доходів і зборів за місцем проживання заяву за формою згідно з Додатком 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 року № 449, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5), яка надається органами Пенсійного фонду України, та копію документа, що посвідчує особу, а члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.

З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей органами доходів і зборів у строк не пізніше, ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви, укладається договір відповідно до типового Договору,  в тому числі і за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. При цьому сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

Відповідно до п. 8 розділу V вказаної вище Інструкції, сплачені суми єдиного внеску у разі дострокового розірвання договору про добровільну участь поверненню не підлягають, при цьому період, за який сплачено єдиний внесок, враховується до страхового стажу тільки за умови подання Звіту про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, які підлягають сплаті, та суми доплати до органів доходів і зборів згідно з додатком 6 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ.

Якщо у Вас є потреба додатково уточнити або з’ясувати інформацію щодо  наявного боргу зі сплати єдиного соціального внеску, звертайтеся до найближчого територіального управління Пенсійного фонду України в області.

Для цього необхідно:  пред’явити паспорт (інший документ, що засвідчує особу) та документ, який підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків або право здійснювати будь-які платежі за cepiєю та/або номером паспорта.

Крім того, Пенсійним фондом України надано можливість страхувальникам засобами Веб-порталу Пенсійного фонду України в розділі «Кабінет страхувальника» отримувати з реєстру застрахованих осіб інформацію на осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах в електронному вигляді. Зокрема, доступною є можливість формування на застраховану особу, в тому числі і на себе (із заповненням всіх необхідних  полів) довідок за формою ОК-7 та довідки про трудовий і страховий стаж особи.

background Layer 1