Пропустити навігацію

АНАСТАСІЯ ПЕНТЕК ВІДПОВІДАЛА НА ЗАПИТАННЯ ЗАКАРПАТЦІВ НА «ГАРЯЧІЙ ТЕЛЕФОННІЙ ЛІНІЇ» В ГАЗЕТІ «НОВИНИ ЗАКАРПАТТЯ»

У вівторок, 20 листопада, закарпатці мали можливість задати питання начальнику головного управління Пенсійн20181120 095811 180x300 - АНАСТАСІЯ ПЕНТЕК ВІДПОВІДАЛА НА ЗАПИТАННЯ ЗАКАРПАТЦІВ НА «ГАРЯЧІЙ ТЕЛЕФОННІЙ ЛІНІЇ» В ГАЗЕТІ «НОВИНИ ЗАКАРПАТТЯ»ого фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек під час «гарячої телефонної лінії» в обласній газеті «Новини Закарпаття».         Ужгородець Василь Б. вийшов на пенсію у 1995 році, відтак ще попрацював півтора року. Отож запитує, чи перерахують йому пенсію.

Фахівці Пенсійного фонду, вивчивши пенсійну справу пана Василя, повідомили, що йому у квітні цього року було перераховано пенсію в автоматичному режимі. Однак із врахуванням надбавок і доплат розмір його пенсії не змінився.

Ужгородка Оксана Т. запитала Анастасію Пентек, коли вона може вийти на пенсію (пані Оксана народилася 3 червня 1961 року).

–  Відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.08.2003 № 1058 особи мають право на пенсію за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 25 років (з 1 січня 2018 року). До досягнення 60 років право на пенсію за віком мають жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними відповідного віку. Отже, Ви, пані Оксано, маєте право вийти на пенсію у 59 років, – пояснила Анастасія Пентек.

Із с. Загаття Іршавського району зателефонувала жінка і поцікавилася, чи може вона отримувати пенсію через поштове відділення.

– Пенсіонер має право вибору, як отримувати пенсію – через поштове відділення чи на картковий рахунок у банку. Але враховуючи цілу низку переваг, зокрема можливість з банківської картки оплачувати комунальні послуги чи розраховуватись у магазині за покупку тощо, ми рекомендуємо пенсіонерам отримувати пенсії через банківські відділення.

Наталія Я. з Ужгорода запитує, чому вона, маючи 38 років стажу (не рахуючи роки навчання в університеті), не заробила навіть прожитковий мінімум для працюючого пенсіонера?

Як пояснили пані Наталії, при обчисленні пенсії за віком у відповідності до ст. 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується індивідуальні дані про стаж та заробіток окремо кожного пенсіонера. Отже, у випадку коли один із показників, до прикладу сума заробітної плати, є недостатньо високим (як у випадку пані Наталії), то у разі наявності необхідного стажу (для жінок 30 років) виплата пенсії здійснюється  відповідно до ст. 28 зазначеного вище Закону у  мінімальному розмірі. Мінімальний розмір пенсії встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. З 1 липня 2018 року цей показник становив 1435 гривень, а з 1 січня 2018 року – 1497 гривень.

background Layer 1