Пропустити навігацію

В РЕЖИМІ ПРЯМОГО ТЕЛЕФОННОГО ЗВ’ЯЗКУ ЗАКАРПАТЦІ ОТРИМУВАЛИ РОЗ’ЯСНЕННЯ З ПЕНСІЙНИХ ПИТАНЬ

Цієfoto Maslyakevych garyacha liniya 225x300 - В РЕЖИМІ ПРЯМОГО ТЕЛЕФОННОГО ЗВ’ЯЗКУ ЗАКАРПАТЦІ ОТРИМУВАЛИ РОЗ’ЯСНЕННЯ З ПЕНСІЙНИХ ПИТАНЬї середи, 21 серпня, в головному управлінні Пенсійного фонду України в Закарпатській області в режимі прямого зв’язку працювала «гаряча телефонна лінія». Протягом двох годин на запитання закарпатців відповідала заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Галина Маслякевич.

         Перший додзвонювач – 85-річна пані Василина із Руської Мокрої Тячівського району поскаржилась, що вона одинока і її зараз не відвідує соціальний працівник. Галина Маслякевич пояснила пенсіонерці, що вона звернулась не за адресою – вирішення її питання в компетенції соціальних служб. Та щоб допомогти старшій людині, Галина Володимирівна зателефонувала в Дубівське районне управління соціального захисту населення і обговорила проблему пані Василини з керівником цієї служби, яка пообіцяла допомогти пенсіонерці.       

Ганна Р. із Перечина запитує, чому її пенсія після липневого перерахунку зросла тільки на 25 гривень. Переглянувши матеріали електронної пенсійної справи заявниці повідомлено про те, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 року № 543 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», оскільки пані Марія має 35 років стажу, її пенсія зросла до 2 тисяч гривень, тобто на 25 гривень.

Наталія К. із Верхніх Воріт Воловецького району, інвалід ІІІ групи, цікавилась, чи підвищуватиметься ще цього року пенсія. Галина Маслякевич повідомила пенсіонерку, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» наступний перерахунок пенсій передбачено з 1 грудня цього року.

Ганна П. із Золотарева Хустського району запитує, чи має право на пенсію за віком її брат, котрому у січні виповнюється 60 років. З’ясувалось, що чоловік має тільки 11 років страхового стажу.

– Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ваш брат набув право на пенсію у 2015 році, тобто до пенсійної реформи 2017-го року, коли діяла необхідного стажу для призначення пенсії за віком – 15 років. Оскільки у нього тільки 11 років страхового стажу, він не має права на пенсію за віком. Але водночас він може звернутись в районне управління соціального захисту щодо можливості оформлення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла пенсійного віку, – пояснила Галина Маслякевич.

Хвилюється про свою майбутню пенсію і пані Марія К. із села Калини Тячівського району. Зараз вона має 34 роки страхового стажу, працює, тож, досягнувши 60-річного віку у 2021 році, пані Марія вийде на пенсію за віком.

background Layer 1