Пропустити навігацію

ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ, НАДХОДЖЕННЯ В ПЕНСІЙНИЙ ФОНД, НОВІ ОНЛАЙН-СЕРВІСИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ йшлося на прес-конференції Анастасії Пентек для закарпатських засобів масової інформації

 

5 грудfoto A. Pentek 5.12.2018 300x192 - ПРО ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЙ, НАДХОДЖЕННЯ В ПЕНСІЙНИЙ ФОНД, НОВІ ОНЛАЙН-СЕРВІСИ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ йшлося на прес-конференції Анастасії Пентек для закарпатських засобів масової інформаціїня відбулась прес-конференція начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек.

На сьогодні на обліку в територіальних управліннях Пенсійного фонду Закарпатської області перебуває 264,8 тисячі одержувачів пенсій та понад 10,6 тисячі пенсіонерів, що отримують пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Як зазначила керівник Пенсійного фонду Закарпатської області, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 1 грудня збільшено розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Відповідно органами Пенсійного фонду області проведено масовий перерахунок пенсій 234,4 тисячі закарпатських пенсіонерам, що становить 89 відсотків до загальної кількості одержувачів. Середній розмір підвищення – 38,2 гривні. Перерахунку підлягали всі види виплат, які залежать від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

– Мінімальний розмір пенсій для всіх осіб, яким призначено пенсію при повному стажі, збільшився на 45 гривень і становитиме 1497 гривень. Загалом це 37,1 тисячі пенсіонерів, або 14 відсотків. А ось 37,9 тисячі пенсіонерів (тобто 14,3 відсоткам від загальної кількості), яким призначено пенсію при неповному стажі, розмір пенсії зросте на 62 гривні – з 1435 до 1497 гривень, – пояснила Анастасія Пентек.

Додаткова місячна потреба області в коштах для виплати перерахованих пенсій становить 8,9 млн. гривень. Для забезпечення виплати пенсій у грудні необхідно 593,7 мільйона гривень.

Перерахунки здійснені в автоматичному режимі, тому пенсіонерам не потрібно звертатись до органів Пенсійного фонду.

–  Так само, з 1 грудня 2018 року проведено перерахунок пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Зокрема перерахунку підлягали пенсії, призначені в мінімальному розмірі, пенсії по втраті годувальника, підвищення інвалідам війни, учасникам бойових дій, членам сімей загиблих ветеранів війни, – зазначила А. Пентек. – Всього в області перераховано 4179 «військових» пенсій, або 39,6 відсотка до загальної кількості отримувачів зазначеної категорії. Середній розмір пенсій цієї категорії пенсіонерів збільшився в середньому на 50,71 гривні.

Анастасія Пентек зосередила увагу журналістів і на наступних перерахунках пенсій, які уряд планує провести в 2019 році. Так, з 1 січня планується перерахунок  пенсій особам, які досягли 65-річного віку і мають повний страховий стаж (30 років – для жінок, 35 років – для чоловіків). В Закарпатті таких пенсіонерів 36 тисяч. У цієї категорії осіб, у зв’язку із затвердженням  нового розміру  мінімальної заробітної плати з 1 січня 2019 року в сумі 4173 гривень, мінімальний розмір пенсії становитиме 1669,20 гривень, або 40% від мінімальної заробітної плати.

З 1 січня 2019 року відбудеться черговий етап підвищення «військових» пенсій.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 103 від 21.02.2018 року «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоріям осіб» при перерахунку пенсій військовослужбовцям з 1 січня 2018 року виплачувалося 50% суми підвищення пенсій. Наступний етап перерахунку – з 1 січня 2019 року – виплачуватимуться 75% суми підвищення пенсії. Пенсіонерам Міністерства внутрішніх справ України з 1 січня 2019 року виплачуватиметься частина відкладеної виплати за 2016 – 2017 роки, а саме:  щомісяця окремою сумою у розмірі 50 відсотків різниці між місячним розміром підвищеної пенсії та місячним розміром отриманої особою пенсії за період з 1 січня 2016 р. по 31 грудня 2017 року. З 1 січня 2020 року виплачуватиметься 100% різниці в пенсії до повного погашення відкладеної виплати.

Ще одне підвищення пенсій планується з 1 березня 2019 року,  а саме у березні наступного року для забезпечення індексації пенсії проводитиметься перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії. Вперше показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який застосовується для обчислення пенсії, щороку збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення, – зазначила А. Пентек. – За попередніми розрахунками, коефіцієнт підвищення у березні становитиме в середньому до 17% від суми пенсії, яку людина отримувала на момент перерахунку.

Анастасія Пентек окремо зупинилась і на питаннях погашення заборгованості до Пенсійного фонду зі сплати єдиного соціального внеску.

– На сьогодні адміністрування внесків зі сплати ЄСВ здійснює фіскальна служба. Але хоч Пенсійний фонд не може безпосередньо впливати на стан сплати ЄСВ, ми в цих питаннях тісно співпрацюємо із фіскальною службою, адже єдиний соціальний внесок – одна із основних складових надходжень у Пенсійний фонд, – зазначила Анастасія Пентек. – На жаль, стан розрахунків фізичних осіб-підприємців далеко не втішний і свідчить про значні обсяги заборгованості по єдиному соціальному внеску. Так, за даними головного управління Державної фіскальної служби в Закарпатській області, станом на 1 листопада 2018 року, 20 тисяч фізичних осіб боргують 186 млн. 987,3 тис. гривень. В основному це підприємці на загальній системі оподаткування, яким у жовтні поточного року органами ДФС нараховане зобов’язання за 2017 рік та І-ІІІ квартал 2018 року. Тому звертаємось до приватних підприємців області з проханням сплатити борги, оскільки періоди, за які існує заборгованість зі сплати ЄСВ, не враховуються до страхового стажу. А з 1 січня 2019 року, нагадаю, право на призначення пенсії за віком матимуть особи за наявності страхового стажу не менше 26 років.

Розповіла Анастасія Пентек і про нові онлайн-сервіси Пенсійного фонду України.

– Сьогодні Пенсійний фонд України пропонує до послуг громадян сучасні онлайн-сервіси, що дозволяють застрахованим особам, а також пенсіонерам постійно бути в курсі новацій у сфері пенсійного забезпечення, контролювати свої особисті дані, замовляти й отримувати довідки тощо.

Такі можливості надає:

– веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України ;

– смс-інформування. За допомогою SMS Пенсійний фонд щомісячно інформує найманих працівників про сплату за них єдиного соціального внеску та розмір їхнього страхового стажу;

– сервіс надання електронних документів із підтвердженням QR-кодом. З QR-кодом можна отримати такі електронні документи: довідку про доходи пенсіонера, індивідуальні відомості про застраховану особу (форма ОК-5), довідку про трудовий і страховий стаж, витяг з Реєстру застрахованих осіб  та інші;

– кабінет страхувальника (роботодавця). На веб-порталі Пенсійного фонду віднедавна функціонує кабінет страхувальника (роботодавця), в якому для працедавця доступна інформація щодо забезпечення соціальних прав його працівників, правильності подання звітності тощо;

електронне пенсійне посвідчення для пенсіонерів – це пластикова картка, яка поєднує в собі і банківську картку, на яку надходять пенсійні виплати, і посвідчення особи з відповідними персональними даними.

Загалом, станом на 1 грудня 2018 року, на веб-порталі Пенсійного фонду України в Закарпатській області особисто зареєструвалися (не враховуючи осіб з ЕЦП) 23530 осіб. В системі смс-інформування Пенсійного фонду України в області зареєстровано 16682 особи. На виготовлення електронного пенсійного посвідчення прийнято 839 заяв.

Представники засобів масової інформації задали запитання керівникові головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області. Зокрема представник телеканалу «Сіріус» поцікавилася думкою Анастасії Пентек стосовно законопроекту щодо передачі органам Пенсійного фонду функцій адміністрування сплати ЄСВ.

– Так, дійсно, такий законопроект розроблений і він передбачає цю норму. В якому варіанті його затвердить Верховна Рада, побачимо. Але серед іншого цей законопроект передбачає посилення санкцій проти боржників зі сплати єдиного внеску. Тому, користуючись нагодою, хочу закликати тих, хто має заборгованість зі сплати ЄСВ, якнайшвидше її погасити. А заодно і нагадати, що з 1 січня 2019 року, щоб отримати право на пенсію за віком, необхідно буде мати вже 26 років страхового стажу. А страховий стаж особі зараховується тільки в разі сплати страхових внесків до Пенсійного фонду. Тіньова зарплата в «конверті» не дає цього права. Тому завжди підкреслюю:  про пенсію треба думати змолоду, – підсумувала Анастасія Пентек.

background Layer 1