Пропустити навігацію

ЯК ВИПЛАЧУЮТЬ ЗАРПЛАТУ ЗАКАРПАТЦЯМ, аналізували в облдержадміністрації

foto komisiya maksymovych 280x300 - ЯК ВИПЛАЧУЮТЬ ЗАРПЛАТУ ЗАКАРПАТЦЯМ,  аналізували в облдержадміністрації

12 вересня відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу, в якій взяла участь Мирослава Максимович, начальник відділу забезпечення наповнення бюджету № 1 головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, яка є членом цієї комісії.

         Учасники засідання проаналізували ситуацію із виплатою заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій області, а також погашення заборгованості до Пенсійного фонду.

         Як інформувала Мирослава Максимович, загальна сума заборгованості до Пенсійного фонду на 1 вересня цього року становить 61 мільйон гривень, з якої 47,4 мільйона – це борг із відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та 13 мільйонів – несплата страхових внесків. Це на 3,4 мільйона гривень більше, ніж на початок року, і темп зростання до початку року становить 106 відсотків.

Найбільше зростання боргу спостерігається в Тячівському районі – більш як на 1,9 мільйона, Берегівському – на 478,6 тисячі, м. Мукачево – на 216,8 тисячі, м. Ужгород – на 187,3 тисячі та Рахівському районі – на 129,7 тис

ячі гривень порівняно з початком року.

Найбільші суми не відшкодованих пільгових пенсій до Пенсійного фонду в Закарпатській області залишаються на підприємствах: Тячівського – 26,8 млн. грн., Берегівського – 5,2 млн. грн., Рахівського – 3,2 млн. грн., Великоберезнянського районів – 2,7 млн. грн. та м. Ужгорода – 2 млн. гривень. Питома вага боргу зазначених адмінодиниць становить 84,2 відсотка до загального боргу по області.

Найбільший боржник зі сплати пільгових пенсій – ДП «Солотвинський солерудник» – 24,8 млн. грн., або 52,3 відсотка від загальної заборгованості по області (станом на 01.09.2019 року).

Найбільші боржники зі сплати пільгових пенсій це:

– ТОВ «Закарпатполіметали» (Берегівський район) – 4,4 млн. грн. (9,3% від загального боргу по області);

– ВАТ «Закарпатський арматурний завод» (Рахівський район) – 2,6 млн. грн. (5,5% від загального боргу по області);

– ПАТ «АФ Яворник» (Великоберезнянський район) – 1,9 млн. грн. (4% від загального боргу по області);

– ДП ЗВВО (Тячівський район) – 1,5 млн. грн. (3,2% від загального боргу по області).

Загальна сума заборгованості лише цих 5 боржників – 35,2 млн. грн., що становить 74,3% від загального боргу по області із відшкодування пільгових пенсій.

При цьому в загальній сумі боргу 15,4 відсотка, або 9,4 млн. грн., становить борг економічно активних підп

риємств, в тому числі зі страхових внесків – 2,3 мільйона гривень.

Станом на 01.09.2019 року сума боргу з єдиного соціального внеску сягає 229,4 млн. грн., що на 32,6 мільйона більше, ніж на 1 січня цього року (або на 116,6%).

– Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області проводить спільні заходи з головним управлінням Державної фіскальної служби в Закарпатській області щодо погашення заборгованості з ЄСВ та неврахування страхового стажу за періоди несплати фізичними особами, – інформувала Мирослава Максимович. – В результаті в рахунок погашення боргу по єдиному соціальному внеску за 8 місяців поточного року надійшло 61,3 млн. грн., в т.ч. по фізичних особах – 49,2 млн. гривень. У серпні вже надійшло в рахунок погашення боргу по ЄСВ – 6 млн. грн., в т. ч. по фізичних особах – 4,9 мільйона гривень.

Враховуючи те, що періоди, за які є заборгованість зі сплати ЄСВ та страхових внесків, не враховуються до страхового стажу, це може позбавити права на призначення пенсії найманим працівникам боржника, Питанню погашення цієї заборгованості повинна приділятись особлива увага, а враховуючи той факт, що Пенсійний фонд має забезпечити виплату підвищеного розміру пенсій, необхідно провести роботу по погашенню заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску, – наголосила Мирослава Максимович.

 

 

             

background Layer 1