Пропустити навігацію

ПРО ЗАХОДИ, СПРЯМОВАНІ НА ДЕТІНІЗАЦІЮ ВІДНОСИН У СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ, ЙШЛА МОВА ЗА «КРУГЛИМ СТОЛОМ» В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ

3kr 300x194 - ПРО ЗАХОДИ, СПРЯМОВАНІ НА ДЕТІНІЗАЦІЮ ВІДНОСИН У  СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ, ЙШЛА МОВА ЗА «КРУГЛИМ СТОЛОМ» В ОБЛАСНОМУ ЦЕНТРІ

Питання легалізації заробітної плати та офіційного працевлаштування актуальне сьогодні як ніколи.  Адже через тіньовий ринок держава недоотримує мільйони гривень, а громадяни залишаються без належних соціальних гарантій. Тому детінізація відносин у сфері зайнятості населення є одним з пріоритетів роботи не тільки головного управління Пенсійного фонду України, а й управління Держпраці у Закарпатській області, органів Державної податкової служби, Центру зайнятості та соціальних партнерів.       

         Обмінятися інформацією про виявлені випадки нелегального працевлаштування, висловити пропозиції щодо мінімізації випадків тіньової зайнятості населення та обговорити шляхи подальшої співпраці в рамках нового Указу Президента «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції» зібралися за «круглим столом» 26 вересня 2019 року в управлінні Держпраці в Закарпатській області.

         Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області представляли в.о.начальника головного управління Наталія Кіш та начальник відділу забезпечення наповнення бюджету головного управління Мирослава Максимович, які ознайомили присутніх з роботою пенсійників у цьому напрямі.

– Головним  управлінням, – наголосила Наталія Кіш, – постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед роботодавців та населення області про ризики використання незадекларованої праці та переваги офіційного працевлаштування, у тому числі стосовно прав на пенсійне забезпечення та можливість перевірки застрахованими особами офіційного працевлаштування через вебпортал Пенсійного фонду України.

         В рамках співпраці щомісячно надсилаємо переліки роботодавців-порушників законодавства про оплату праці до управління Держпраці та головного управління Державної податкової служби для вжиття відповідних заходів.

 Позитивним фактором нашої спільної роботи є збільшення порівняно з липнем 2018 року чисельності застрахованих осіб – на 7,4 тис. осіб.

–  З моменту дії розпорядження Кабінету Міністрів України «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» № 649-р від 05.09.2018,- доповнила Мирослава Максимович, – за поданими головним управлінням Пенсійного фонду матеріалами, у 52 платників виявлено 146 осіб, допущених до роботи без трудового договору. Разом з тим, за результатами інспекційних та профілактичних відвідувань, платники оформили на роботу 948 осіб, фонд оплати праці по цих платниках збільшився  на 7 596,0 тис. грн.,  що  дало  можливість додатково залучити  1 671,1 тис. грн.  єдиного  соціального  внеску.

         На завершення Наталія Кіш подякувала соціальним партнерам за активну співпрацю, адже тільки завдяки налагодженій роботі можна досягти очікуваних результатів і захистити кожного громадянина. Лише офіційно оформлений працівник може розраховувати на належний соціальний захист з боку держави, у тому числі і на достойну пенсію в майбутньому.

         Довідково: станом  на  01 серпня  2019 року  в  області  зареєстровано  190,3 тис.  осіб  найманих  працівників,  що  на  4,2 тисяч  більше   порівняно  з серпнем 2018 року.  Загальна  кількість  застрахованих  осіб  з  урахуванням  грошового  забезпечення,  осіб,  які  проходять  строкову  службу,  осіб,  котрі  отримують  соціальні  допомоги  через  служби  соціального  захисту,  та  фізичних  осіб – підприємців  становить  291,7 тисячі  чоловік,  що  на 7,4 тисяч більше,  ніж  у  липні  2018 року.

Кількість застрахованих осіб, які отримують заробітну плату менше встановленого законодавством мінімуму, з початку року зменшилася на 34,2 відсотки.

background Layer 1